Tuesday, August 29, 2006

Avslappnad Lasse Ohly i utfrågning

Min egen bedömning är att Ohly lyckades helt fantastiskt bra i SVT-utfrågningen. Vi fick ut mycket om vår jobbpolitik och våra rättvisefrågor fick dessutom ett stort utrymme. Här kan du också ge Lasse Ohly en femma i betyg! Rösta på Aftonbladet och Expressen. Vad tycker du? Kommentera gärna på min blogg!


Det här texten är direkt saxad från Svt förvånansvärt nyanserade nyhetsrapportering från TV-utfrågningen. Åter var det en debutant som skulle svara på frågor i partiledarutfrågningen i SVT, men vänsterledaren Lars Ohly, prydligt klädd i ljusgrå kostym och en gråvitrandig skjorta, ser så avslappnad ut och ler så rutinerat mot fotograferna att han knappast ter sig som någon nybörjare. Kanske beror en del av hans lugn på att han inte har slutat röka. Än. Och det kommer tyvärr inte heller att ske förrän efter valet den 17 september, tvingas han konstatera med visst beklagande och antyder att det finns fler i hans familj som beklagar just den saken.

Det är hans första riksdagsval som partiledare, men han påminner direkt publiken och utfrågarna om att han faktiskt var med i EU-valet och dog tog partiet 12,8 procent.

Hårdare tag mot huliganer
Första frågan har en koppling till den fotbollsmatch mellan Hammarby och Djurgården som fick avbrytas sedan supportrar bland annat stormat planen och utsatt spelare och funktionärer för fara. Är det dags att skärpa lagstiftningen mot huliganerna? Och ja, det tycker Ohly.-I dag sitter polisen med viss information som de inte får lämna till klubbarna och klubbarna har annan information, förklarade v-ledaren. Ett samarbete måste till. En väljare i publiken, lärare i engelska och franska, är oroad över att så många elever går ut skolan med bristande kunskap i kärnämnena och skulle gärna se betyg från år 3, men något stöd lär hon inte få från Lars Ohly. Vänsterpartiet är ingen vän av skolbetyg, utan vill se mer utvecklade utvecklingssamtal och ett intyg som talar om eleven har klarat kursen eller ej.

Reglerad arbetstid i skolan

Partiet vill också ha en reglerad arbetstid i skolan, och det kan ju för en stressad elev låta som en vinstlott, men i praktiken kan det i stället bli fler timmar i skolans lokaler. Förklaringen är att partiet av rättviseskäl vill ha färre hemläxor och hellre ser att eleverna får göra sina läxor i skolan, där de kan få hjälp och stöd. Vänstern vill också ha fler vuxna i skolan, inte bara lärare utan också till exempel kuratorer. Skatter är ett givet frågeämne och Lars Ohly kan tänkas sig höjda skatter på högre inkomster. Hur mycket vill han, eller kan han inte säga. Någon skillnad på att bli miljonär på att spela fotboll eller genom att vara direktör är det dock inte, enligt vänsterledaren.

I rikemansgetto

Han får också frågor om kravet på 40.000 nybyggda lägenheter varav 20.000 ska vara hyresrätter. Själv har Ohly köpt en bostadsrätt i ett område som i partiprogrammet betecknas som "rikemansgetto", men det innebär inte att han sviker några ideal, försäkrar han. Huruvida bostaden köptes efter att han kammade hem 13 rätt på tipset för ett knappt år sedan avslöjades inte. Prästsonen Lars började sin politiska bana i folkpartiets ungdomsförbund, men lämnade det strax efter 15 årsdagen, bara kort efter att Lars Leijonborg blivit dess ledare. Att vara troende och marxist är inga problem, försäkrade Ohly, som dock inte säger sig vara troende även om många av värderingarna kommer hemifrån, exempelvis apartheidfrågan och allas lika värde.

Nej till mansskatt

Lars Ohly vill inte ha en mansskatt som hans föregångare Gudrun Schyman och säger också nej till ett förbud mot kamphundar. Han köper heller inte israelisk frukt och kan inte svara på vilken bok som är bäst DaVincikoden eller Det kommunistiska manifestet. Han har helt enkelt inte läst den förstnämnda.I snabbfrågorna erkänner han också att han tillhör de 62 procent av vänsteranhängarna som någon gång snattat, att han inte vill ha höjd spritskatt men heller inte sänkt och att han tänker sig att återgå till jobbet som tågmästare. Tjänstledigheten gäller så länge han har sin plats i riksdagen.

Ingen kompromiss om riktningen

Ohly besvarar frågorna han får, om högt som lågt och bara då det gäller finansieringen av 200.000 nya jobb inom offentlig sektor får frågan upprepas flera gånger. Slutligen ger han en siffra som riksdagens utredningstjänst tagit fram, drygt 17 miljarder, men det framgår att den antagligen är mycket låg.

Efter valet då om det blir en vänstermajoritet? Vilka krav kommer vänstern att ställa?

-Vi kan kompromissa om steglängden, men inte om riktningen, avslutar Ohly.

Slutligen ska jag skriva dagens citat.

Ohly har inga ambitioner att själv bli statsråd men sade att hans parti har flera bra namn att bidra med.

"Men Göran Persson var inte särskilt angelägen att ha med er i en regering" sade utfrågaren Mats Knutson i slutet av programmet.

-Jag är inte så angelägen att ha med honom heller, kontrade Ohly och rev ner skratt och applåder.

4 comments:

Unknown said...

Han var faktiskt extremt bra. Problemet är i grunden att han står för en politik som de flesta såväl lekmän som experter inte tror fungerar. Men han var ju åtminstone ärlig med det hela.

Saknade dock svar på hur de 200 000 anställda ska finansieras och utfrågarna var på tok för tama. Hans dotter är oväsentlig, de borde gett sig i kast med tänkbara invändningar mot V:s faktiska politik istället.

Nicke Grozdanovski said...

Det var en lyckad utfrågning som han klarade galant :-) Nu kör vi för valseger

Patrik Renfors said...

Jo han var riktigt bra, det är kul att folk får tillfälle att se den bild vi själva har av vår partiledare. Han har utmålats som en ond och hård människa, men de gånger jag har träffat honom personligen har jag fått motsatt bild av honom.

Det är inte alla partiledare som memorer folks namn, frågar hur man har det och bryr sig om vad gräsrötterna har för sig. Det gör Lasse.

Han är också en väldigt påläst kille med stora retoriska egenskaper och han har stor humor. Och en enormt bra politik också.:)

Jag är absolut ingen vän av friskolor. Men det är fortfarande Felicia val inte lasses. Och allt till slut blir privatiserat, ska alla rödingar sluta utbilda sig eller åka tunnelbana. Eller ska Borgare betala avgift på Museum, eler betala för boklåning på bibliotek, eller sluta gå till landstingets vårdinrättningar i vårt röda blocks samhälle.

Förresten Ohly är den enda av partiledarna som har en facklig bakgrund, han var klubbordförande i Seko. Och har jobbat nästan 20 år fackligt.

Nickersson du har rätt att tyvärr så styr media hur man ska se ut. De har alltid med en betygsättning på klädval. Men vi kompenserar detta med bra politik.

Det är kul att få komplimanger för en gång skull, vi har ju haft en stor uppförsbacke ett tag. Men nu är vi över krönet och hämtar hem i nedförsbacken.

Det är också, kul att höra detta från folk från andra partier. Jag ska säga att även "Den nya killen" i KD lyckades bra trots läskigt innehåll i politiken.

De andra utfrågningarna har jag tyvärr bara sett snuttar av. Det hade varit kul att se dem också.

Patrik Renfors said...

Ja som fackligt aktiv - får jag utslag av mp. Och fi har ingen klassanalys. Jag har svårt att inse hur de kan lösa arbetsmarknadsfrågorna utan både klass och könsperspektiv. Bort med em, de är bara ett nödvändigt ont.