Sunday, February 26, 2006

Uppförandekod? - Det osar högervaltaktik!

I SVD kan man läsa att den borgerliga alliansen vill hålla ett fredsmöte, med samtliga partier över blockgränserna. Nu gottar sig högern nöjt som slipper ta den sakpolitiska debatten. Nu är de framme vid den strukturella frågan igen, istället för att ta en rejäl ideologisk debatt.

Anki Ahlsten, partisekreterare för Vänsterpartiet, har dock inget emot att delta i överläggningar om moraliska spelregler.

"Bjuder de in till det är det självklart att vi kommer. Det är viktigt att diskutera de här frågorna."

Hon tycker att mejlkampanjen mot Fredrik Reinfeldt är oacceptabel, men betonar samtidigt att:

"Det inträffade inte får bli ett vapen i den
politiska debatten. Det gäller att ge det de proportioner det ska
ha" säger Anki Ahlsten
.

De senaste dagarnas avslöjanden gör att moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin vill diskutera frågan om en gemensam ”uppförandekod” inför den fortsatta valrörelsen.
De nyheter som har florerat i nyheterna om mejl-förtalen de senaste dagarna är mycket riktigt oacceptabla och osakliga i viss mån. Men jag undrar om det är hela sanningen.
Nu har även tidningar börjat skriva om en blogg - Rättvist och Balanserat som drivs av en ssu-ombudsman i stockholm. På sidan har han haft en bild med Reinfeldt med skriften rösta på din pedofil. Men det som inte tidningarna och högern har berättat i nyheterna. Är att det berörda blogginlägget hade en skrift under bilden, som berättade att det var ett bildmontage. Inläggets innehåll handlade egentligen om Ekeröhändelsen, med en medveten pedofil på Moderaternas lokala kommunlista.

Hets genom negative campaigning har blivit allt vanligare de senaste valen.
Det är inte rätt! Men en del av spelet.
Herr Reinfeldt och hans kumpaner i ungdomsförfundet MUF har själva aktivt applicerat den låga kampanjtekniken i sin profil.

Ungmoderaterna har till och med drivit det så långt att de smutskastar och förlöjligar Vänsterpartiets Lars Ohly med ett bildmontage på Koreas diktator och inte nog med det för det har dessutom gjorts en egentillverkad kortfilm.

Muf:s påhopp på (v) - diktatur-06.

Där de påstår att vänstern ska avskaffa rösträtten och gå i militärparader, om vi enligt dem "till trots" får högre opinionssiffror.

Är inte det skamgreppet minst lika fult?

Men det är klart, det är helt legitimt att vara grisiga och osakliga mot vänstern i både borgerligt partiväsende och i borgerlig press.
Tidningarna har ju tillverkat en ny synonym till ordbetydelsen "inte ställa upp till omval" Det blir automatiskt ordet AVHOPP!

Är det avhopp om medlemmarna enligt gängse regler och fullt demokratiskt har röstat på någon annan kandidat för att få rotation? Eller om någon överenergisk person har lagt av med tyngre uppdrag och lugnar sig med "bara" kommunalpolitik.
Har de hoppat av partiet då?

Jo, enligt den påstådda "ej" så förtalande högerpressen.
Är fakta rätt? Hur kan alla kvinnor ha hoppat av partiet - då massmedia även beskriver vinklat att samma kvinnor tränger undan männen partiet. Men en sak är säker förtalskampanjen om Moderaterna är inte nödvändig. Det är bara kontraproduktivt.

Borgarna klarar av konsten att göra bort sig med cynisk högerpolitik helt själva.
Självklart är jag gärna där till service för allmänheten och påvisar vad högern under fasaden vill utföra. För tio år sedan var Fredrik Reinfeldt förbundsordförande för ett MUF som ville avskaffa den lagstadgade strejkrätten och förbjuda fackliga sympatiåtgärder.
Reinfeldts och moderaternas attacker mot kollektivavtalen och strejkrätten i samband med byggkonflikten i Vaxholm visar att de antifackliga ränderna aldrig går ur. Reinfeldt tycker fortfarande verkligen att byggnadsarbetare har för höga löner.
Men de kanske alla ska bli underbetalda bärplockare, för här är några citat från den verkliga högerns känslokalla samt osolidariska leverne.

"De bidragsberoende och passiviserade svenskarna [är] mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd."

Fredrik Reinfeldt i boken det sovande folket 1993.

"Däremot vill jag vara ärlig mot dig och säga att vi moderater vill sänka skatten och strama åt bidragen, det kan innebära att din fru får sänkt ersättning."

Fredrik Reinfeldt svarar en man som undrar om
hans frus, som lider av multipel skleros, ersättning kommer sänkas om Reinfeldt får bestämma

"Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras. De hälsosamma riskerna är mycket mänskligare än den falska tryggheten."

Fredrik Reinfeldt 1993

"Nej, jag tror inte att det finns en risk i att vi går för långt åt mitten, för jag tycker inte att vi gör det, utan det är snarare mer kanske retoriskt och annat som förändrats."

Kristina Axén-Ohlin (m), andra vice ordförande i moderaterna

"Skattetrycket i Sverige ska sänkas till ett genomsnitt för Europa inom två mandatperioder."

Maud Olofsson (c) om att sänka skatten med ca:250 kronor på några år.

"Det är väldigt tråkigt och uttryck för en kvinnosyn som vi inte har i folkpartiet"

Lars Leijonborg om att 25 procent av de politiker Aftonbladet hade beslagit med att gå på porrklubb var folkpartister.

"Ge arbetsgivarna rätt att säga upp ungdomar med omedelbar verkan. Ett speciellt ungdomsavtal ska gälla för nyanställning av unga upp till 26 år"

Det föreslår Centerledaren Maud Olofsson....
"Det kan mycket väl vara högerextrema väljare som tillkommit. Det bekymrar mig inte ett dugg. Låt dom rösta på oss, så ska vi sköta politiken."

Marianne Normell, gruppledare för folkpartiet i Eskilstuna, om folkpartiets ökande opinionssiffror efter förslagen om språktest för medborgarskap mm.

"Vårt partis namn, Folkpartiet liberalerna, kommer från att vi inte anser att samhället är byggt på olika klasser eller intressegrupper."

Folkpartiet klargör sin samhällssyn i en riksdagsmotion från 2004

Slutligen kommer den här dräparen så vem behöver dra fram låtsasoegentligheter i mailkampanjer, då borgerligheten klarar övertrampen helt självmant!

"...jag är också beredd på att skriva under på att Sveriges del i kampen mot terrorismen kommer att tänja en del gränser ... eh ... för vad vi än så länge uppfattat vara korrekta sätt att agera. Det finns legal grund för detta. Jag tror att Svenska folket [ska] ställa in sig på att det kan hända igen. Både att utländsk säkerhetstjänst opererar på plats i Sverige. Och att det kan ske avvisningar till länder som använder annat än allmän domstol för att pröva skuldfrågan. ... eh ... Och ibland kan det vara bra att vara rak över det, snarare än det vi har upplevt, tycker jag, för att försöka ... eh ... komma undan diskussion i den här frågan."

Fredrik Reinfeldt om de egyptier Sverige skickade till tortyr i hemlandet

Uppdatering:

Min blogg har blivit länkad angående det här inlägget av Kalle Larsson. Han skriver väldigt föredömligt om borgarnas ovilja att tala konkret ideologisk politik. Det är lätt att dölja sig bakom taktiskt maktprat av borgarna. Kolla gärna även in Kalles inlägg i bloggen - Alltid rött!

Uppdatering två.

Jag såg att nu har likaså Ali Esbati, beskrivit händelseförloppet i borgarnas stategiska duckningar från att tala politik. Även Ali har länkat vidare till det här inlägget. Jag uppmanar alla som läser det här att kolla in Ali Esbatis kommentarer.

Friday, February 24, 2006

Reinfeldt går bärsärkargång mot grundtryggheten!

Hej! Idag fick jag de här länkarna i min e-post ifrån en facklig kamrat, som jobbar som ungdoms- och skolansvarig ombudsman i Västmanlands LO-distrikt. Han är en radikal socialdemokrat av den gamla sorten. Jag kan sänka mig till att ge hans politiska insikt ett generöst G i ideologibetyg trots att han röstar knasigt.


Vänsterpartister är fortfarande ganska undanträngda i LO-facken.
Trots att Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitik ligger närmare fackets åsikter, än sossarnas idel vacklande från vänster till högerpolitik.
Det finns dock en hel del envist kämpande vänsterfilurer som jag bland de fackligt förtroendevalda.

Vi "råkar" bara vara lite bortsuddade i sossarnas fackligt- politiska historiarevisionsdokument om arbetarrörelsen.

Se på Norges Landsorganisation - Där har de förstått att hela arbetarrörelsen ska samlas och samsas.
Fackets stöd inkluderar både Arbeiderpartiet och Sosialistisk Venstre. Det gör att de numera kan utgöra en mera samlad motkraft kontra borgarnas avregleringarspolitik i grundtryggheten. Klass- och kvinnokampen är mer central.

Hur som helst - kolla in de här animeringarna.

Klicka på animationen med Evil-Fredrik och de fem värnen!

Klicka på animationen om fackförbundets syfte.

Klicka på animationen med kollektivavtalslöftet.

Thursday, February 23, 2006

Högeralliansens antifackliga förslag.

Läs och begrunda min och Lotta Johnsson Fornarves debattkrönika som vi har komponerat ihop!
Efter lite övervägande väljer jag även att lägga upp den här på bloggen. Artikeln ska antagligen snart dyka upp i någon av länets lokaltidningar, men varför begränsa sig till Sörmland?



Internet sträcker sig ju mycket längre än till länsgränsen.
Jag har hört det ryktas om att det till och med finns datorer i Stockholm och Göteborg! Det kan vara en skröna men jag är inte helt säker?

Nu till det dödliga allvaret.

Ingen kan ha undgått att det närmar sig ett val.
Den borgerliga alliansen försöker lansera sitt alternativ som den arbetarvänliga nya högern.
Vänstern är övertygad om att löntagarna kommer att avslöja högerns falska budskap och avslöja på vilken sida de egentligen står. Den sanna vattendelaren i politiken står mellan höger och vänster. Den står mellan högerns egoism och vänsterns solidaritet.
Den verkliga sanningen är att de borgerliga partierna med Reinfeldt i spetsen vill försvaga facket och kraftigt försämra tryggheten på arbetsplatserna. Den senaste tiden har de antifackliga förslagen duggat tätt.

Maud Olofsson har tillsammans med företrädare för svenskt näringsliv utmärkt sig genom ett flertal antifackliga förslag. Grundläggande fackliga rättigheter, som arbetare har kämpat för i decennier hotas. Vi vill nämna några i mängden.
Oavsett utgången i Vaxholmsmålet vill Centern hota kollektivavtalen med att Lex Britannia görs om. De vill även förbjuda möjligheten till fackliga sympatiåtgärder. Men det största dråpslaget riktar man mot ungdomen genom att man vill slopa lagen om anställningsskydd för ungdomar under 26 år. Det skulle innebära att arbetsgivaren kan säga upp en ungdom från en dag till en annan. Ungdomen skulle förlora all trygghet på sin arbetsplats, vilket kan få förödande sociala och ekonomiska konsekvenser. Vilka unga tjejer och killar skulle våga planera för framtiden efter de förutsättningarna? Förslaget är även ett stort hot mot jämställdheten på arbetsplatsen och skulle mycket väl kunna innebära att unga kvinnor sägs upp när de blir gravida. Vi kommer att få uppleva en modell med slit- och slänglöntagare, som inte vågar skaffa barn, ta lån eller bostad.

Moderaterna vill dessutom höja fackföreningsavgiften.
Vilket kan leda till att fackföreningsrörelsen tappar medlemmar och arbetsgivarsidan stärks. Det försvagar fackföreningsrörelsen i deras kamp för kollektivavtal och arbetsvillkor.
Moderaterna vill även straffa de arbetslösa genom att sänka a-kassan till 65 procent. Om arbetslöshetsförsäkringen sänks kommer fler att tvingas ta jobb till riktigt låga löner.
Detta är inte någon bieffekt av moderat politik. Det är en del av syftet.
Moderaterna kommer inte heller att undanta svårt sjuka från sin planerade sänkning av ersättningsnivån i sjukförsäkringen.
Den moderata riksdagsmannen Per Westerberg uttalade sig och uttryckte att:

- Cancersjuka kan ibland må bra av att arbeta.

Får den borgerliga alliansen igenom sina arbetarfientliga förslag kommer klassklyftorna att öka i samhället och de patriarkala strukturerna kommer att befästas. Alliansens politik leder till stora sociala och ekonomiska skillnader och en stagnation i ekonomin genom att köpkraften minskas hos löntagarna, som ett resultat av minskade löner.

Vänsterpartiet kämpar för löntagarnas rätt till trygghet.
Vi vill inte se en modell som innebär ett systemskifte och som kan liknas vid den modell som idag finns i USA. Den amerikanska modellen har lett till stor fattigdom och tvingar många människor att ha två eller tre jobb för att överleva.
Vänsterpartiet kommer att göra sitt yttersta för att stoppa den borgerliga alliansen genom att verka för full sysselsättning, kollektivavtal, bekämpa klass- och könsklyftor och en offensiv satsning på den generella välfärden.



Karl Marx - Står sig än idag!

De här bevingade orden av Karl Marx beskrev det dagliga livet för löntagare 1848. De är lika talande för dagens arbetsplatser. Läs texraderna noga nu! Är vänstern verkligen så traditionell som media beskriver?
Som arbetare förespråkar vi en ny väg ifrån klassamhället och mot de orättvisa levnadsförhållanden som historiskt har levt kvar samt etsat sig fast.

"Den moderna industrin har förvandlat den patriarkaliska mästarens lilla verkstad till den industriella kapitalistens stora fabrik. De i fabriken sammanträngda arbetarmassorna organiseras som soldater. De ställs som meniga industrisoldater under uppsikt av en fullständig hierarki av underofficerare och officerare. De är icke blott borgarklassens och borgarstatens trälar, utan de trälbindes också dagligen och stundligen av maskinen, av förmannen och framför allt av den enskilda borgerliga fabrikanten själv. Denna despoti är så mycket småaktigare, förhatligare och bittrare, ju öppnare den proklamerar vinsten som sitt mål."


Visst har vi genom tiderna fått en lite större del av kakan, det är smulor som bitvis har delats ut och till slut blivit till en liten tårtbit.

Vi har inte fått det gratis! arbetare har envist och med fara sina vårt liv kämpat till sig mer rättigheter i form av lön, rätten att organisera sig fackligt, kollektivavtal, OB-tillägg, övertidsersättning och semesterveckor. Allt i strid och i konflikt.

Arbetare har slutit sig samman i facklig och i politisk kamp.
Solidariskt har löntagare genom fackklubbar arbetat aktivt för att försvara löntagarnas och medborgarnas intressen framför marknaden.
Vi kämpar dagligen mot samma grymma höger, men numera i skepnaden av Urban Bäckström, Lars Leijonborg, Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson och "den nya killen."

Orättvisor i kapitalismen genomsyrar vårt samhälle - Men nu luras vi att tro att allt är så jämställt och jämlikt.
Stolta men inte nöjda - Känner ni igen den parollen?

Jag tror att vissa inom arbetarrörelsen är alldeles för nöjda och klappar sig på bröstet ibland.
Men än så länge finns det kamplust och en dagordning som förenar hela arbetarrörelsen mot sådana som Fredrik Reinfeldt och hans trygghetsberövande skattesänkarelit.
Borgarna för fortfarande hårda attacker mot bland annat kollektivavtalen, generella välfärden, socialförsäkringssystemet, MBL, diskrimineringslagar, arbetsmiljölagen, lagen om anställningsskydd och A-kassan.
Alla våra tillkämpade skyddsnät slits bort under våra fötter.
Borgarna tillämpar än idag samma konservativa lönedumpningspolitik där de genast småaktigt, förhatligt och bittrert proklamerar vinsten som sitt mål.

Ropen skallar fortfarande på verkstadsgolven och i hela samhället.
Det gäller bara att kanalisera missnöjet i rörelsen innan folket går hem till dokusåpasoffan och zappar febrilt på fjärrkontrollen.

Vänstern måste göra dokusoffpotatisarna påminda om att historien om alla hittillsvarande samhällen är historien om klasskamp! Klass och könorättvisor är ännu djupt rotade och närvarande i samhället. De konservativa krafterna i alliansen försöker mer än på länge skada den fackliga rörelsens ryggrad - kollektivavtalsmodellen. De låtsas gå närmare mitten men sanningen är att de inte låter sig vänta länge med att dumpa löntagarnas löner och villkor.

Vilket är då det där kollektivavtalslöfet som får ständiga slag och hugg från arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv och de borgerliga partierna?
Det här citatet förklarar det ganska väl.

"Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin och under inga omständigheter arbeta på sämre villkor eller lägre lön än det vi lovat varandra.Vi lovar varandra detta i den djupa insikten att om vi alla håller detta löfteså måste arbetsgivaren uppfylla våra krav!"

Ur Löftet - löntagarna och makten på arbetets marknad. Göransson och Holmgren 2000


Detta fackliga löftet formaliseras i så kallade kollektivavtal.
Ett kollektivvatal är ett skriftligt undertecknat avtal mellan fackförening och arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation om vilka anställningsvillkor som ska gälla på arbetsplatsen.
Det gäller bland annat löner, lönesättning, ersättningar, arbetstider, ledigheter, semesterlön och andra ting som parterna enats om.
Kollektivavtalet är juridiskt bindande för alla medlemmar i respektive organisation och är därmed lösningen på ett kollektivt problem där många står mot många.
För löntagarna vore det mycket sämre att förhandla var och en för sig.
Därför följer vi fortfarande Marx bevingade ord som manar till arbetarnas enande.

Jag kommer göra allt i mitt yttersta för att få folk att vakna till genom facklig kamp - Den störta tyngden lägger jag i det utomparlamentariska och parlamentariska kämpandet i Vänsterpartiet. Vänstern är ett feministiskt och socialistiskt arbetarparti som vet att en annan värld är möjlig! Ett parti som står för den internationella solidariteten!
Vänsterpartiet är ett parti som allt genom historien har vägrat vara traditionellt och vågar vara vänster.

Wednesday, February 22, 2006

Nu kan alla kommentera på min sida!

Av en ren slump fick jag reda på att inte alla kan kommentera mina inlägg på sidan.




Det var mycket riktigt, inställningen stod på "only members" på det här bloggverktyget. Det är inte alls bra, men nu är läget helt annorlunda. Nu har jag ändrat till en annan inställning där alla, oavsett om de har en blogg av den här sorten, ett annat verktyg eller om man är en vanlig dödlig datoranvändare.

Se nu till att få till en tvåvägskommunikation och en dialog med mina inlägg.
Tack på förhand.

Tuesday, February 21, 2006

A. Esbati, T. Breitholtz, K. Larsson och Jinge

Jag ska särskilt tipsa om fem fantastiskt välformulerade vänsterbloggar.

Nummer ett på min egen bloggtopp är som ett gift som man bara måste surfa in på varje dag. Bloggen har nyligen fyllt ett år och har tiotusentals besökare i veckan. Då menar jag självklart analysens mästare Ali Esbati.


På plats två hamnar en ny bloggare, men känd som en bra feministisk och socialistisk analytiker Tora Breitholtz. Toras blogg är en väldigt träffsäker och en snyggt utformad sida. En ny stjärna på blogghimlen.

På plats nummer tre kommer den stora retorikern och klasskämpen
Kalle Larsson - som bland annat sitter i riksdagen samt verkställande utskottet i partistyrelsen.
Jag ska erkänna att jag har lånat mitt bloggnamn från Kalles tal som han höll på första maj i Oxelösund för några år sedan.

På plats nummer fyra kommer bloggen som tävlar med Ali om första platsen i besökstatistiken, den är välskriven och vass i attackerna mot borgare och Bodströmsamhället. Som synes på bilden.
Kamrater gå in på Jinge.





Rossana Dinamarcas blogg hamnar på femte plats, den uppdateras inte så ofta. Dock är den riktigt högintressant när de skarpa analyserna slår in.
Rossana sitter i riksdagen och partistyrelsen.



  1. Ali Esbati
  2. Tora Breitholtz
  3. Kalle Larsson
  4. Jinge
  5. Rossana Dinamarca

Vänstervalkampanj - 200 000 jobb i offentlig sektor!


Välkomna till vänsterpartiets valsajt!

Ta er en titt.

Det behövs fler! Våra barn går i för stora dagisgrupper. Våra föräldrar nekas hemtjänst trots att de inte klarar sig själva. Och ringer vi polisen får vi vara beredda på en lång väntan innan vi får hjälp. Samtidigt som de anställda inom vården, omsorgen, socialtjänsten och andra livsviktiga verksamheter är trötta och nötta. För att de är för få. Vänsterpartiet vill förändra den här verkligheten. Vi vill anställa fl er förskollärare, hemvårdare, poliser, undersköterskor och socionomer. Till exempel. De nya jobben ska komma där de bäst behövs.

Men har vi råd? Egentligen är det rimligare att fråga: Har vi råd att låta bli?

Har vi råd med att barn går ur skolan med otillräckliga kunskaper? Att allt fler slits ut och blir långtidssjukskrivna?

Eller att en kvarts miljon svenskar är öppet arbetslösa?

Elina Linna (v) riksdagstoppkandidat - Jag tvåa.

I helgen hade sörmlandsvänstern års- och valkonferens på Åsa folkhögskola.
Stämningen var på topp med en kamratlig stämning mellan ombuden, trots en viss ommöblering på Landstingslistorna mot förra valet. Det ser ut att bli starka listor både i norra och i den södra valkretsen.


Marco Venegas är nominerad som tvåa på den södra valsedeln efter Elina Linna, Nyköping.
I praktiken blir det en förstaplats om Elina Linna behåller sin plats i riksdagen. Det gör hon ju självklart då Elina har gjort ett kanonjobb i riksdagens socialutskott.
(Se nu till att ni röstar på Elina i valet!)
Hon har genom åren samlat på sig en stor expertis inom vårdområdet som f.d. vårdlärare och landstingsråd. Elina har också visat stort intresse vid det utomparlamentariska arbetet, engagerat sig helhjärtat lokalt, regionalt och i riksfrågor.

Valsedeln för länets norra del toppas av Peter Linnstrand, Flen.
Han jobbar annars som ombudsman i sörmland för de synskadades riksförbund.
När vänsterpartiet i helgen klubbade de nominerade kandidaterna till höstens riksdags- och landstingsval försvann tre av de nuvarande fem ledamoterna i landstingsfullmäktige på grund av missnöje med det borgerliga samarbetet.

Riksdagsledamoten Elina Linna, Nyköping fick förnyat förtroende som Vänsterpartiets förstanamn inför höstens riksdagsval.

Gissa vem som hamnade på andra plats på riksdagslistan?

Nu är sörmlandsdistriktet ett litet län utan ett utjämningsmandat, då får vi antagligen bara högst in en kandidat i riksdagen. Det är endå enormt kul att få ett så stort förtroende av sörmlandsvänsterns medlemmar att jag hamnade på andra plats.


Det har även varit ett val till en ny distriktsstyrelse.
Ny distriktsordförande blev en annan Oxelösundsvänsterpartist - Lotta Johnsson Fornarve. Hon har en lång erfarenhet och har varit med i partiet sedan slutet av sjuttiotalet, hon har bland annat suttit i ungdomsförbundets ung vänsters förbundstyrelse (då hette det KU) med Mats Einarsson på åttiotalet. Hon har bland annat innan flytten till Sörmland varit gruppledare för (v) i Linköping.

På det konstituerande ds-mötet, fick jag förnyat förtroende som vice ordförande i distriktsstyrelsen. Bra utdelning för den lilla Oxelösundföreningen alltså.

Nu till den tråkiga och återkommande delen vid årskonferenserna de två senaste åren.
Förra året bröt sig några bråkiga medlemmar ut från Vänsterpartiet och bildade Vänsterdemokraterna. Dock återskapade distriktet Vänsterpartiet med hjälp av kvarvarande medlemmar adderat med ett antal nya medlemmar. Medlemsmässigt är Gnestavänstern numera fler än vad de var när utbrytarna var med.

Nu har det hänt igen! Man kan inte bli annat än förbannad!
Utbrytare i Trosavänstern ska bilda Trosaradikalerna och rikta in sig mer på barnperspektivet i lokalpolitiken.
Vad var det motstridiga i att kunna formulera sin egen lokalpolitik innan de bröt sig ur? Det kan väl de göra i partiet också?

Distriktet eller partiet centralt har väl aldrig kommit med pekpinnar på vad de gör lokalt?
Barnperspektiv - jo visst är det barnsligt allt! En politisk sandlåda där barnen striden om vem som ska ha spaden.


Nu har distriktet fått flera olika bud om hur illa det är, men det bådar inte gott för ett fortsatt rödgrönt styre i högborgerliga Trosa. Jag anser att det är egoistiskt från Trosautbrytarna att lämna över facklan till borgarna i valet.

Vad har de skaffat för namn egentligen, det låter ju som ett färglöst tvättmedel - kanske det är ett med en svagt rosa kulör? Men jag kan säga att Trosaradikalerna inte vill ha något samarbete med vänsterdemokraterna eller gå samman med dem, det har aldrig varit något alternativ enligt en artkel med Gerty i Södermanlands Nyheter.

Allt har börjat lugna ner sig i resten av landet och våra opinionssiffror börjar peka på siffror nära förra valet 2002. Men i sörmland skjuts i sank då ständiga attacker kommer från våra egna led.
Skärpning kamrater - ena er!

Lotta fick träda in i rollen som distriktsordförande omedelbart och kommentera utbrytningen som distriktet har fått olika fakta på. Här är hon på sörmlandsradion idag.

Då det har skett på samma tidpunkt, två år i rad, kan man nästan undra om det är plan B som har satts igång. Trots att den inte finns enligt vissa.

Vänsterpartiet i Sörmland har trots bekymmer bara tappat ett tjugotal i medlemsregistret totalt.
Flertalet som har slutat i partiet har inte uppgett politiska skäl utan vi har bara likt andra partier haft svårt att organisera nya kamrater.
Många föreningar har växt till antalet de senaste åren, Oxelösund är en av de föreningarna som har blivit starkare.

Jag säger som den nya partisekreteraren Anki Ahlsten sade på årskonferensen, jag längtar till den sörmländska Vackerbyhagesamlingen i sommar. Där ska vi samla några hundratal vänsterpartister, umgås, ha roligt och lyssna till Lasse Ohlys nu återkommande sommartal.
(Jag har hört det ryktas att Lars Demian och Stefan Sundström är klara som musikartister)




Just för att att det var en lite dyster läsning om avhoppen från sörmlandsdistriktets Trosaförening, ska jag lätta upp stämningen med en lite roligare lika som bärbild.

Gissa vem som är Alfons och vem som är Reinfeldt. Det finns tydligen fler än jag som har uppmärksammat likheten med sagofigurerna Herr blå och Affe.

Jag kommenterade detta i en artikel om Junilistan och borgarna i ett inlägg November.

Thursday, February 09, 2006

Göran Persson ej socialist i SVT?

Jag reagerade på liknande sätt som kommentaren nedan då jag såg dokumentären om socialism på SVT.
Jag hade själv tänkt skriva om det, men då hittade jag denna fyndiga skrift från Motvallsbloggen.
Hon skriver lite satiriskt i sitt inlägg, men frågeställningen i inlägget är synnerligen intressant.

Får man verkligen inte kalla sig socialist bara för att högern tycker det är fult?

"Socialdemokraterna är numer Sociala Demokrater!
Hörde Göran Persson på TV i förrgår (Drömsamhället TV 2, 20.30), förklara att han inte kallar sig socialist längre – för det kan missförstås. Det förstår man ju. Han har inte varit speciellt bra på att förklara vad hans parti vill numer. Och Social Demokrat? Vad är det? Det låter tämligen intetsägande. Det borde även moderater kunna kalla sig, eller folkpartister, ja de allra flesta svenskar, för vem vill kalla sig Asocial Demokrat alternativt Social Antidemokrat, eller ännu värre Asocial Antidemokrat?"

Vilka ord ska förbjudas härnäst?

Marxism - feminism - Solidaritet - rättvisa - jämställdhet - jämlikhet - klass eller rent av ordet välfärdssektor?

Göran har kanske rätt! Om Göran Persson verkligen är en socialist då skulle han våga ta ett ställningstagande i makt- och ägandefrågan? Hans forna kamrater i sossarna gjorde ett tappert försök med fondsocialismen. Men den sprack och numera är det bara Vänsterpartiet och vissa fackliga ekonomer som vill ha löntagarfonder.

Den ekonomiska demokratin är snarare mer ledande för socialdemokrater än den mer djupgående demokratiska ekonomin .

Sossarnas partisekreterare snuddade likväl vid den frågan senarst igår. Det är bra att hon vågar sticka ut näsan ibland.

Vänsterpartiet har länge kritiserat att vinsterna maximeras och 170 miljarder går till aktieportföljerna stället för att generera nysatsningar i arbetstillfällen. Som tur är har Socialdemokraterna börjat närma sig Vänstern igen i frågor som hanterar den fulla sysselsättningen. Där sysselsättningen ska vara överordnad inflationsmålen. Ärligt talat har vi varit väldigt sammansvetsade inför kampen om rätten till kollektivavtal och arbetsvillkor.

Den riktiga vattendelaren i politiken står mellan rött och blått.

Särskilt Mauds Centern har utmärkt sig som den verkliga antifackliga fienden, med hööööööögerförslag som vill skippa fundamentala rättigheter som sympatiåtgärder för samtliga fackförbund. Och alldeles nyligen kom uttalanden om att avskaffa arbetsrätten och lagen om anställningsskydd för de unga upp till 26. Det medför att löner och villkor dessutom dumpas för de "vuxna." Även kollektivavtalsmodellen hotas då av högerns ständiga inskränkningar och attacker mot arbetarnas rättigheter.

Högern vill att ungdomar ska bli daglönare och andrahandsmänniskor utan någon som helst social trygghet.

Hur ska ungdomar kunna flytta hemifrån? Skaffa billån, barn och familj? Alliansens politik leder till socioekonomiska klasskillnader och en dekadens i samhället då köpkraften hos löntagarna minskar av en "flexibel" jobbpolitik. Borgarnas använder ofta ordet flexibel i arbetsrättsammanhang. Flexibel är också synonymt med orden otrygghet, maktlöshet och livegenhet.

Det är bra att högeralliansen blir tydliga, då vaknar även sossarna till liv och får lite kamplust. Arbetare måste tillsammans kämpa för att föra över resurser mellan klass, kön och satsa offensivt på den generella välfärden. Pengar bör användas till forskning och utveckling av medicin och teknik för en åldrande befolkning till exempel genom utvecklandet av hjälpmedel för funktionshindrade och inom äldreomsorgen.
Det kan också handla om att överföra viss del av vinsterna till investeringar i nya fasta jobb inom välfärdssektorn.

Det är dags att ifrågsätta den odemokratiska makt som följer av ägandet.

Hela arbetarrörelsen måste ena sig i det här valet.

Det rödgröna laget har tagit igen och ligger jämnt i senaste opinionsundersökningen.

(Vänstern hade 7,2 och vi har inte börjat valet ännu, det bådar ganska gott att åtminstone hitta tillbalka till de procent vi hade 2002.)

Vänsterpartiet utökar de anställdas meddelarfrihet!

Jag hade egentligen inte tänkt att ha med så mycket av det lokala fackligt-politiska arbetet på bloggen.
Dock är den här motionen mer eller mindre giltig utöver hela vårt avlånga land, men framför allt i osolidariska kommuner där de blå har satt tänderna i makten och högervindarna blåser hårt och kallt.

Jag har nyligen suttit och skrivit den här motionen till Oxelösunds kommunfullmäktige, den innehåller en stärkt yttrandefriherihet för alla anställda oavsett driftform i form av meddelarskydd även i avyttrade verksamheter i det offentliga.
(Det är ju inte alltid man lyckas att streta emot när kapitalkrafterna vill åt det offentliga ägandet.)

Meddelarfrihet här är verkligen värt att diskuteras och jag mottar gärna synpunkter på kommentarfunktionen under inlägget.
Det spelar ingen roll vilken politisk uppfattning du har, det är roligt med polemik.



Motion från Vänsterpartiet om utökad meddelarfrihet - 9/2 - 06.

Vänsterpartiet har tidigare i år fått gehör av det socialdemokratiska partiet och eventuellt några andra partier inför vår interpellation (sid 28) om krav vid kollektivavtal vid offentlig upphandling. Se även svaret. (sid18)
Det är inte klart vid den här tidpunkten, dock har signaler gått fram att det snart ska skrivas in i policydokumenten för lagen om offentlig upphandling. Vänsterpartiet vill nu gå ett steg längre och säkerställa meddelarfriheten i kommunkoncernen.

Offentlighetsprincipens meddelarfrihet innebär rätten för de offentliganställda att meddela massmedia, journalister och författare uppgifter rörande den allmänna verksamheten.
Sekretess runt upphandlingar med m.m. berörs inte av den här motionen då den är reglerad i annan lag.
De svenska grundlagarna om yttrande- och meddelarfrihet i det offentliga är något vi ska vara mycket stolta över.

Ett exempel på övertramp är Connex, som driver trafiken i tunnelbanan i Stockholm, de har avskedat fackförbundet Sekos klubbordförande Pelle Johansson. Det är en fackklubbordförandes skyldighet att påtala brister i arbetsmiljö och säkerhet.
Det är på intet sätt illojalt mot företaget, utan det fackliga arbetet är viktigt både för anställda, resenärer, och för att utveckla företagets verksamhet. Vänsterpartiet vill stärka den grundlagsskyddade yttrandefriheten för dem som arbetar i privata företag. Särskilt viktigt är att stärka meddelarskyddet för anställda i offentligt finansierad verksamhet som bedrivs i privat regi, såsom Connex.

Varken förtroendevalda eller chefer inom offentlig sektor får använda sin position till att begränsa de anställdas rätt att yttra sig eller lämna uppgifter till massmedia.
Inte heller får den offentlige arbetsgivaren ifrågasätta lojaliteten hos de anställda p.g.a. att de använt sig av sina grundlagsskyddade rättigheter.
Tyvärr gäller den grundlagsstadgade yttrandefriheten och meddelarfriheten endast för offentligt anställda. Förr behövde vi inte oroa oss för inskränkningar i yttrande- och meddelarfriheten i våra gemensamt ägda förvaltningar. Allt har ändrats i en annan riktning sedan den "nyliberala" mentaliteten har återtagit mark med hjälp av EU-pålagor och borgerlig politik.

Med överstatliga påbud som har avreglerat stora delar av det offentliga, har allt mer verksamhet (helt i motsättning till Vänsterpartiets och i många fall sossars vilja) handlats upp i privat regi.
Vi ska i allra största grad hindra avyttringar av det offentliga till det privata, men ibland är olyckan framme. Fristående förskolor, friskolor och snöröjningskaoset är tre bra exempel på detta fenomen.
Vad kan man då göra åt detta?
Då det ibland finns stora svårigheter att ekonomiskt på kort sikt återta delar av de redan utflaggade resurserna, finns möjligheten att säkerställa offentlighetsprincipen och de anställdas meddelarfrihet i avtalsform även för upphandlade entreprenörer.


Vänsterpartiet yrkar därför:att fullmäktige beslutar att skriva in avtalad meddelarfrihet även för alla offentligt upphandlade entreprenörers anställda, då det gemensamma beklagligtvis säljs ut till det privata.

att utreda om kommunens utbildningsförvaltning har rätt till att likställa kommunens insyn i verksamheten i avtalsform, oavsett det är friskolor, kooperativ eller vår gemensamma skola.
(I nuläget har bara skolverket insynsmöjligheter i de privata alternativen.)

Vänsterpartiet i Oxelösund

Monday, February 06, 2006

Vänsterdemokrater - Till vilken nytta?

Nu har olyckligtvis Gnestautbrytarna tillsammans med kverulanten Margó Ingvarsson varit med att starta ett nytt parti, som likt det lokala alternativet kallas vänsterdemokraterna.

Vem vinner på det?

I varje fall inte löntagarna och de som har hamnat i utanförskap i samhället!
Det är bara borgarna som vinner på nya ostrukturerade småpartier på vänsterkanten.
Varför över huvud taget ha vänster + demokraterna i partinamnet?

Det nya partiet vänsterdemokraterna anser vansinnigt nog att partiers valberedningar ska bort och inga föreningsnomineringsmöten ska ske i lokalföreningarna.
Det gör att demokratin urholkas och strukturer med toppstyre istället cementeras.
På sin hemsida skriver de i stadgarna att styrelsen ska ta in de enskilda nomineringarna.
Det är som upplagt för mygel och korruption.

"9 § Nominering av ledamöter till politiska församlingar
Ledamöter till riksdagen och EU-parlamentet nomineras direkt till styrelsen av enskilda personer eller av kandidaterna själva. Kandidaterna ställs i bokstavsordning ochdärefter sker en medlemsomröstning."


Etiska förhållningssätt till stadgar och regler har åtminstone de gamla utbrytarna i Gnesta inte följt innan, då de struntade att solidariskt betala in till distriktet under deras tid i vänsterpartiet. Det går dessutom att läsa på den återstartade Gnestasvänsterns hemsida om hur Vänsterdemokraterna rent omoraliskt och kanske rent brottsligt har agerat i Gnesta.

"Vänsterdemokraterna hade ett halvt år tidigare brutit sig ur den
lokala partiföreningen och bildade det lokala partiet Vänsterdemokraterna. Det nya partiet lade beslag på vänsterpartiets mandat, dom bröt aktivt mot partistadgan, de tog med sig dokumenten, de tog med sig partikassan, de tog medlemmarnas pengar(medlemsavgifterna) och de saknade ej mod att efteråt konstruera ett årsmötesprotokoll som innehåller felaktiga uppgifter. Kommunens
jurist krävde in handlingar av båda parterna. Enligt vänsterpartiets stadgar räknas endast fysiskt närvarande vid årsmöte, vilket ej skedde. Samtidigt som utbrytarna höll sitt årsmöte höll Gnesta Kulturförening sitt och på detta möte var den fria vänsterintellektuella samhällsdebattören P J-son närvarande. Jag iakttog att han förde samtal via mobilen med förmodligen utbrytarna. I utbrytarnas protokoll står det att han var närvarande . En nuvarande medlem som var hemma kan bekräfta att hon även ringdes upp. ( I deras protokoll står det felaktigt att hon stödde utbrytningen.) "


I en liten artikel härom dagen i SN 3/2 framgår det att .

”Partistödet som vänsterdemokraterna och vänsterpartiet har tvistat
om går till vänsterpartiet. Kammarrätten upphäver länsrättens dom och anser att Gnesta fullmäktiges ursprungliga beslut var riktigt. Enligt det skulle vänsterpartiet få ekonomiskt stöd till och med slutet av 2004.”


Vidare ur artikeln.

”Men kammarrätten noterar att länsrätten inte tagit hänsyn till att
vänsterpartiets stadgar inte tillåter ett sådant utträde som gjordes när vd bildades. Därför bedömer kammarrätten att partiet inte uppfyller det representationsvillkor som krävs för partistöd."


De pengar som tillhörde den lokala partiföreningen och som utbrytarna tog, lämnas knappast tillbaka. Medlemmarnas pengar, en del av medlemsavgiften bör de snarast återlämna.


Hur ser då Vänsterdemokraternas politik ut?

Vet de själva vad de tycker egentligen! Jag anser att de är ett gäng rättshaverister som länge har hållit sig på sin egen kant.
Därtill har de själva sagt att de ligger vid de borgerligas värderingar när det gäller individen, hård marknad och EU som överstatlig instans.

Hur vänster är de egentligen när de gillar marknadsekonomi, och förespråkar privata alternativ inom vård, omsorg och arbetsförmedling?

Med andra ord ligger de långt till höger om sossarna i politiken.
På partiets nya hemsida skriver de:

"Vi har hjärtat till vänster på den traditionella politiska skalan. Men vi har också liberala tankar om individens frihet och rättigheter".


Enligt mig finns det bara ett alternativ i valet i höst.

Vänsterpartiet som är ett redan existerande parti med en struktur som är ett interndemokratiskt samt valdemokratiskt alternativ för väljarna.

Även Eu-parlamentarikern Jonas Sjöstedt sade så här i tidningen Flamman strax efter Vänsterpartiets kongress i Januari.

"– Det känns lite bättre än väntat. Framförallt efter första dagen. Det är få som agerat för ett mindre parti. Istället har en slags center stärkts, och det är glädjande. Har risken för splittring ökat eller minskat?

– Minskat. Andra alternativ, som det som Margó Ingvarsson lanserat är chanslösa. Det här är det vänsterparti som finns."

Vänsterpartiets valplattform 2006 har rätten till arbete och villkoren i arbetslivet som högsta prioritet.

Vänsterpartiet vill göra en offensiv satsning på välfärdsektorn genom att investera i 200 000 nya jobb i den offentliga sektorn. Det är ett effektivt och ekonomiskt klokt sätt att använda skattemedel för att på en gång tillgodose de stora behov som finns inom exempelvis skolan och äldreomsorgen och se till att människor kan gå från arbetslöshet till meningsfulla och viktiga jobb.

Villkoren i arbetslivet kommer också att prioriteras av partiet inför valet.
Det handlar om rätten till heltid, försvar av kollektivavtalen, förstärkt arbetsrätt och intensifierade insatser mot diskriminering i arbetslivet.

Valplattformen genomsyras av ett feministiskt perspektiv, där kampen för jämställda löner och arbetsvillkor och mot det sexualiserade våldet särskilt poängteras.

Offentliga investeringar i bostadsbyggande och miljöomställning är andra prioriteringar som också kommer att generera tillväxt och jobb i den privata sektorn.

Enade vi stå - söndrade vi falla! - Proletärer förena eder!

Läs även de här intressanta bloggarna som analyserar vänsterdemokraterna.
Vetenskap och socialism och en lite mer satirisk tanke från Lennart Regebro.

Thursday, February 02, 2006

En sörmländsk vänstermedialavin!

Jag har nyligen startat en lavin, allt efter att ha varit på radion i veckan.
Sörmlandsradion har spelat upp samt rapporterat från olika delar av min intervju i flera dagar nu.

Här nedan har jag också hittat de två ursprungliga intervjuerna i sin helhet.

Konflikten inom Vänsterpartiet i sörmland
I programmet 30 januari 2006

Avgående landstingrådet Ulrika Ernving (v) säger att konflikten inom vänsterpartiet, mellan landstingsgruppen och partidistriktet har funnits länge. Att regera Lanstinget tillsammans med borgliga partier har bara förstärkt konflikten.

Patrik Renfors, V-sörmland -DS - hela intervjun.

Ulrika Ernving, V-sörmland- landstingsråd - hela intervjun.

Det som uppriktigt gör mig lite irriterad är, att distriktsstyrelsen baktalas för att den är helt utan parlamentarisk bakgrund. Det låter stundvis i intervjun som om vi vidtalas som små barn.

Vi har en politisk bredd med Ds-ledamöter som även har förtroendeuppdrag i allt från fackligt, kommunalt, regionalt samt med riksdagsuppdrag.

Det är kanske taktiskt att visa en jag vet bäst- ni andra vet ingentingattityd när man har tappat i förtroende. Därtill talar tydligen vi alla i tungor, skimrar med ögonen och längtar till kuba, när vi talar om lokala frågor. Tal om samarbete med sossar är väl knappast revulutionsromantik.

Jag själv är en pragmatisk visionär som inser att vi måste kompromissa ibland där jag sitter i kommunstyrelsen eller på andra ställen i kommunpolitiken, men jag tänker aldrig släppa mina djupt rotade röda ideal.



Senast igår var sossarnas nya landstingsgruppledare Mikael Hagberg ute och replikerade händelsen i samma radiokanal. Det kan ni lyssna till här.
Borgarna avvaktar kommentarer i dagens rapporteringar.



"Vänsterpartiet kan tänka sig att samarbeta med
socialdemokraterna i landstinget efter valet. Det säger Patrik Rehnfors som sitter i verkställande utskottet i vänsterpartiets distriktsstyrelse. Mikael Edlund, socialdemokratiskt oppositionsråd i landstinget avvisar inte vänsterns invit.
– Det är klart att det finns möjligheter till
samarbete. Min egen personliga uppfattning är att vänstern inte samarbetat i den nuvarande ledningen, utan det är Ulrika Ernving som gjort det. Vi stänger heller inte dörren för några andra, säger Mikael Edlund.
Landstingsrådet Ulrika Ernving, vänsterparitet, har varit drivande bakom det nuvarande samarbetet i den så kallade regnbågskoalitionen med miljöpartiet och de borgerliga partierna. Hennes avhopp från landstingspolitiken öppnar nu för ett
samarbete med socialdemokraterna."


För cirka en timme sedan blev jag även intervjuad av Eskilstunatidningen Folket.
Där hade en stor nyfikenhet och spekulationsjournalistik tydligen spridit sig.
Jag svarade att alla på listan är valbara fram till års- och valkonferensen den 18-19 februari.

Samtidigt är det inte lika stora låsningar mellan v och s som det var innan bland de sittande kamraterna i landstinget enligt min uppfattning.

Vi ska inte låsa fast oss vid något alternativ ännu, dock är jag själv likt många i partiet mot ett borgerligt samarbete. Det är för mig helt osannolikt.
Vi måste visa att vi menar allvar med talen om generella välfärdssatsningar för de svaga i samhället, det här är en början. Vänsterpartiet måste synas och höras mer för att ge solidariteten och rättvisan en värdig chans, vi måste få ut vår rättvisa politik.

Lite övrig kuriosa är att nu i dagarna kommer också valberedningens förslag till landstings- och riksdagslistorna det ska bli otroligt intressant.

Hej så länge kamrater.