Thursday, July 24, 2008

Regeringen sprider dynga!


Det ser dystert ut för Oxelösunds och Sveriges offentliga ekonomi. Det har jag sagt ofta, men det är allvarligare än på länge.

Oxelösund har fått en allt mer positivare trend med en ökande befolkning, förra året kunde vi göra vissa progressiva satsningar. Dock har nu i åruppstått grava problem framkallade av högeralliansregeringens cyniska politik. Det är enkel matematik, sänkta skatter på 70 - 80 miljarder för Sverige ger mindre statsbidrag till kommuner och landsting. Oxelösund, en stad på ca: 11 200 innevånare, har fått en bitter eftersmak av regeringen usla politik.

Förra året innan statsbidragen frystes fick vi cirka 8 miljoner i statsbidrag till kommunen, nu är de bara på 2 miljoner. Det saknas 6 miljoner kronor, som vi skulle ha fått av de progressiva skatterna i statskassan. Vår blygsamma kommunbudget på ca: 500 miljoner, får sig en rejäl törn.

En komun av Oxelösunds storlek får 6 miljoner mindre i statligt stöd, det innebär så mycket som 28 tjänster i den gemensamma välfärden. Var ska vi ta dem ifrån? (Jag sitter och filar på vänsterns budgetförslag, inför medlemsmötet den 14 augusti.....Suck, på semestern.)

I TV dansar Fredrik Reinfeldt med en gammal dam och lovar smulor till äldrevården i kommuner. Regeringen tar med ena handen och ger mer lillfinget på den andra. (Som vi heller inte får för att vi som röd kommun vägrar privatisera vården.)

Det är som att strö gödsel på en åker där de har konfiskerat all gjord!


Snart ska högerregeringen utlova ännu mer kommunekonomiskt svidande skattesänkningar i statskassan med ytterligare 15 miljarder. Va ska de tvina oss att ta bort här näst?!

Hela fundamentet till där "åkern" har varit?

Jag vet att det har varit ovanligt många jordbruksmetaforer, men jag lovar er.... Jag ska inte bli Centerpartist... De finns knappt i vår kommun och tur är det.

Röda kommuner får ta smällarna av högerns ekonomiskt oansvariga politik. de brukar utbrista, se på er, ni skär ju massor i kommunerna, fast det är rött styre! MEN KAMRATER VEMS FEL ÄR DET?

Kamrater glöm inte...

Maktskifte om:

786 days, 8 hours


1 comment:

Anonymous said...

Om ni nu vägrar att privatisera viss verksamhet (vilket i många fall leder till effektivare och bättre verksamhet) så kanske det lika gärna kan vara ERT fel att det inte riktigt går som det ska. Tänk om lite och anpassa er efter den verklighet som ni lever i.

Dessutom minskat anslag med 6 Mkr på en budget på 500 Mkr? 1,2% minskning. Det måste väl gå och sparas in. Jag antar att kommunen bedriver en mängd verksamheter som inte tillhör kommunens kärnverksamhet.