Tuesday, June 23, 2009

Privatisera inte vår gemensamma hamn


Debattartikel i Södermanlands Nyheter 19/6:

Den som äger har makt att styra över utvecklingen. Vi vill att folket ska styra, inte privata intressen. Därför ska Oxelösundsborna även i fortsättningen tillsammans med SSAB äga hamnen.

Dock har ett privat bud från riskkapitalbolaget EQT hamnat på politikernas bord.
Kommunen som ägare kan ta ett samhällsekonomiskt ansvar. Med en privat ägare riskerar vi rovdrift på både människor och miljö.

Hamnen har i många år gett goda inkomster till kommunkassan. SSAB och kommunen får dela på 25 procent av vinsten, i år blev kommunens del 2,3 miljoner till vår gemensamma välfärd. Pengar som vi har kunnat använda till gemensamma angelägenheter som vård, skola och omsorg. En utförsäljning skulle göra oss alla och välfärden fattigare bara för att några kapitalister ska kunna bli rikare.

Hur vet vi att ett privat företag driver hamnverksamheten, dit vi politiker vill styra den? Vill företaget Oxelösunds bästa? Vad vill företaget med gamla Oxelösund?

Visst kan mycket regleras i avtal, men hur reglerar vi efter att de kortsiktigt, har sålt vidare till en annan privat exploatör?

Alla partier har inte bestämt sig, men är redo att förhandla med riskkapitalisterna EQT om ett köpeavtal, som sedan ska hanteras av kommunstyrelsen och KF.

Vänsterpartiet ser ingen som helst anledning att över huvud taget undersöka möjligheten att sälja hamnen till spekulanten EQT. Vi får hoppas att åtminstone S gör det rätta och behåller kommunens del, när det klara budet har nått kommunfullmäktige. De andra partierna har vi inte satt så mycket hopp till i den här frågan.

En sak är säker. Vänsterpartiet i Oxelösund ställer sig nu som förr kritiska emot en försäljning av hamnen till ett företag med privata intressen!


Patrik Renfors (V)
Gruppledare i Oxelösund

No comments: