Sunday, December 03, 2006

Är du kommunist?

May be Communist


Undrar om någon av mina kompisar faller under den här kategorin, eller gör du det? Då är det bäst att testa dig. Du kan vara en "silent" commie.... Som äter barn, är allmänt lurig och som spionerar på allt. Eller så är du bara en snäll kapitalist som snällt armbågar dig fram för att vidga klassklyftorna.


Det är samtidigt lite facinerande kul hur snedvridet USA:s politiska system är. Är det inte fritt att ha åsikter som innehar ideal det från socialistiska blocket? Nja, det är väd sådär med den fria åsiktsbildningen. Den är väl bra att ha på papper, men inte i praktiken. Men vi har ju själva i Sverige haft liknande tendenser ända fram till sjuttiotalet.

Intressant är också att i dåtidens USA betecknade kvinnors och svartas kamp för lika rättigher och demokratisk rösträtt som "ond" kommunism. Kan man kalla det för demokrati när de endast har två extremt välbeställda nyliberala partier. Med storfinansen som finansiär.

Fötterna har slagits undan på fackföreningsrörelsen, för det var ju praktiskt att kalla alla för kommunister som hade röda ideal. Då kunde företagen få härja fritt utan arbetsrätt, inflytande och medbestämmande från löntagarna. Är det demokrati?

Ähhh hur som helst det är en rolig men läskigt nazibetonad propagandafilm.

Jag hittade länken på Ali Esbatis blogg - Levande historia
Som han har hittat på LO-ung bloggen där Nicke är en av författarna

4 comments:

Lasse Strömberg said...

"Kan man kalla det för demokrati när de endast har två extremt välbeställda nyliberala partier. Med storfinansen som finansiär."

USA kan knappast kallas för demokratiskt med tanke på valdeltagandet. Det minsta man kan begära är att åtminstone över 50 procent av de röstberättigade röstar för att ett val ska anses demokratiskt. I flera delstater mister man också rösträtten för all framtid om man straffats och suttit i fängelse.

Svaret på din fråga måste bli NEJ!

Anonymous said...

"Kan man kalla det för demokrati när de endast har två extremt välbeställda nyliberala partier."
USA har ett nyliberalt parti; det heter Libertarian Party och brukar få långt under procenten i val men ärändå det tredje största partiet; det är ej särskilt välbeställt. Av de två stora politiska partierna i USA är det ena konservativt och det andra socialliberalt.

Ditt försök till fråga måste alltså ses som hypotetiskt, och svaret är förstås jakande: vilka partier folket väljer avgör inte huruvida valet är demokratiskt.

Patrik Renfors said...

Jag måste nog säga att frågan var rätt retorisk, men jag anser att Lasse Strömberg har väldigt rätt.

Jonas said...

USA är demokratiskt. Få människor röstar för att de är nöjda med läget. Det spelar dem inte så stor roll vilka som styr.

Skulle de bli missnöjda skulle fler rösta.