Friday, November 07, 2008

Glashus eller glasbubbla?


Ett glashus mitt på Järntorget vore fint, tycker en nyinflyttad Oxelösundsbo. Hans medborgarförslag har diskuterats i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som stödjer förslaget. Även kommunarkitekten Bengt Freij är positiv. Skriver idag Södermanlands nyheter. Läs mer här.

"I kommunstyrelsen ansåg Patrik Renfors (v) att förslaget borde avslås, men något medhåll från resten av ledamöterna fick han inte."

Varför detta avslag? Har någon kollat in kommunens röda siffror de kommande åren? Vi har haft en regering som har sänkt skatterna med 70 miljarder och har 15 miljarder till på dagordningen. Det innebär ett stålbad för vår kommun. Vi kommer att få osthyvla i så gott som alla verksamheter, personal har redan varslats.

Vänsterpartiet hade ett alternativ för att rädda personalen och vår offentliga välfärd, Vi hade till och med ett ekonomiskt utrymme. Det valde de andra partierna att rösta ner, för att istället skära ner i omsorgen med mera.

Vänsterpartiet har stångat sig blodigt för att behålla bandyn, men där vill de andra partierna spara i investerings- och driftbudgeten. Vi menar att vi kan lägga Ramdalsanläggningssatsningen på flera år ända till 2011. Då har vi finansierat kulturverksamheten och bandyn.

På KS ville övriga partier lämna medborgarmotionen besvarad och lämna den till den vidare till den så kallade centrumgruppen. Det skulle bli ett spel för gallerierna, då ärendet skulle flyta ut till intet. Därför avslog jag medborgarmotionen i KS.

Det skulle säkert bli finare med ett inglasat torg, men är det inte mer viktigt att satsa pengar på att få ett levande centrum, med en mer differentierad affärsverksamhet?

No comments: