Monday, March 29, 2010

Nu sätter vi press på att påverka politiken åt vänster 2010!


Årsmötet är nu avklarat.
Jag blev förstanamn på kommunfullmäktigelistan och det var likaså många starka namn efteråt. Ny ordförande i föreningen blev också Lotta Johnsson Fornarve.


Vi siktar på 5 -6 mandat av 31, men kan genom listan få egen majoritet.



Vänsterns kf-lista


1. Patrik Renfors
2. Lotta Johnsson Fornarve
3. Emil Carlsson
4. Ingela Wahlstam
5. Håkan Gustafsson
6. Sinikka Famme
7. Robin Famme
8. Johan Renfors
9. Monica Mattsson
10. Hans Hedström
11. Lars Fornarve
12. Fredrik Berg
13. Jenny Carlsson
14. Martti Hyvönen
15. Lia Johansson
16. Nils-Tommy Olofsson

Thursday, March 25, 2010

Kom och påverka kf-listan och politiken åt vänster - Bli medlem nu!


Årsmöte för vänsterpartiet i Oxelösund.
Plats: Esplanaden 6
Tid: Söndag 28/3 klockan 15.00
Kom gärna och bli medlem och påverka vilka som hamnar på kommunfullmäktigelistan, vilken styrelse vi ska ha m.m.

Påverka politiken åt vänster!

Företrädesrätten får inte försvagas - Flamman

Ännu är inte avtalsförhandlingarna något samtalsämne vid fikarasten på SSAB. – När människor känner att det berör dem själva kommer det nog att bli annorlunda, säger Patrik Renfors.
Flamman 2010-03-25: Arbetsgivarsidan och industrifacken har ännu inte närmat sig en överenskommelse. En strejk kryper allt närmare. Men på SSAB i Oxelösund är det ännu inget som oroar särskilt mycket.


– Klubbstyrelsen här börjar göra sig redo och undersöka hur det kan bli vid en strejk, säger Patrik Renfors.
Patrik Renfors arbetar som elektriker på stålverket SSAB utanför Oxelösund. Dessutom är han politiskt aktiv inom Vänsterpartiet och fackligt aktiv inom IF Metall. Vi träffas strax innan han ska gå på sitt eftermiddagsskift.
– Industrin är till ytan är lika stor som Monaco, skojar han när vi står utanför industrigrindarna på parkeringen.
Trots att klubben så smått börjat ställa in sig på att det faktiskt kan bli en strejk, har det i skrivande stund, tisdag, ännu inte lagts några varsel från IF Metall. Däremot har Pappers och Grafiska varslat om blockad för bland annat övertid. Till LO-tidningen har Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg sagt att förhandlingarna står helt stilla och att arbetsgivarsidan nonchalerar facken.

På fikarasterna på SSAB pratas inte om avtalsförhandlingar eller en förestående konflikt. Inte ännu i alla fall.
– När människor känner att det berör dem själva kommer det nog att bli annorlunda.
Möjligen är många fortfarande lite tilltufsade efter krisåret, då koncernen sade upp närmare 350 personer i Oxelösund.
Patrik Renfors är även kritisk till att IF Metall centralt gick med på krisuppgörelsen, där arbetsgivare fick möjlighet att förhandla sig till arbetstidsförkortning med sänkt lön.
– Nu är det ännu svårare att föra vettiga förhandlingar, det har pressat tillbaka hela arbetarrörelsen.
Men trots det, tror han inte att det enbart är en dålig tidpunkt för facket att driva sina krav.
– När det börjar gå lite bättre igen är företagen livrädda för att tappa fart i produktionen, det gynnar oss.

Bemanningsföretag
SSAB går nästan för fullt igen. Företaget har förhandlat till sig en del nya visstidsanställningar. Något som facket inte direkt jublar över, men accepterar som en kompromiss för att hålla undan bemanningsföretag.
– Det absolut värsta vore om företrädesrätten försvagades. Skulle den försvinna skulle inte folk ha något att säga till om.
Det Patrik Renfors syftar på är en av knäckfrågorna i förhandlingarna. Facken vill ha regleringar för att undvika att arbetsgivare kringgår företrädesregler om återanställning genom att ta in personal från bemanningsföretag. De senaste åren har det funnits flera uppmärksammade fall där personal har sagts upp och där alla, eller vissa av dem, kommit tillbaka till samma arbetsplats genom inhyrning.

Lönesänkningar i praktiken
Patrik Renfors menar att ett slopande av företrädesrätten framför allt skulle slå mot kvinnor och könsfördelningen på arbetsplatser.
– Det är först på senare år som det börjat komma in lite mer tjejer inom industrin. De fick gå först när det blev uppsägningar och skulle företrädesrätten försvinna skulle de alltså kanske inte komma tillbaka heller när företagen nyanställer igen.
Samtidigt är det inte bara företrädesrätten som parterna står långt ifrån varandra i. Även lönerna är omdiskuterade. Mellan de opartiska ordförandena har kommit med ett förslag om ett ettårigt avtal med löneökningar på 0,7 procent. Facken kallade det ett skambud och påpekade att det med inflationen inräknad skulle innebära reallönesänkningar.
– Jag förstår inte oponas bud. Arbetsgivarna borde tänka lite längre, om människor ska köpa deras produkter måste de ha pengar i plånboken.
Vi pratar lite om den närmaste framtiden och hur förhandlingarna kan komma att sluta.
Han hoppas att en eventuell konflikt inte kommer bli alltför långdragen, något som skulle kunna göra det svårare att få med sig människor. För familjer där båda vuxna är anställda vid samma industri kan en 80-procentig strejklön vara en knäck för ekonomin. Även om situationen inte är där ännu finns många frågetecken i luften kring hur en konflikt skulle kunna bli.
Patrik Renfors ser det inte som nödvändigtvis negativt om metallfacken inte sätter norm genom att vara först ut med att teckna avtal. Han hoppas att IF Metall kommer att varsla om konflikt, han ser mer än gärna sympatiåtgärder för att stödja Handels.

Jag frågar Patrik Renfors om han hoppas på strejk.
– Ja, det gör jag. IF Metall har dessutom inte strejkat på väldigt länge, så vi har en strejkkassa att ta av, tillägger han och skrattar lite.


Tuesday, March 23, 2010

Vi gör en satsning på ungdomar i Oxelösund



Debattartikel i SN: Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har i och med skattehöjningen skapat utrymme att satsa för att få ner ungdoms­arbetslösheten. Oxelösund har länets näst högsta ungdomsarbetslöshet och en av de högsta i Sverige. Sverige har för övrigt en av de högsta ungdomsarbetslösheterna i Europa. Vi kan bara ­beklaga att regeringen inte ser ­problemet.

De åtgärder som ­Arbetsförmedlingen i Sverige har till buds räcker inte. ­Regeringens passivitet tvingar oss i kommunerna att göra egna satsningar. Valet finns då att inte göra något alls och låta regeringens politik få effekt, det vill säga att ungdomar får fortsätta vara arbetslösa eller så beslutar man att avsätta pengar och göra egna kommunala satsningar. För det mesta måste man då ta pengar från redan befintlig verksamhet. För 2010 avsatte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet en extra miljon av skattehöjningen för att få ungdomar i arbete.
Oxelösunds kommun kommer liksom många andra kommuner att inom några år att ha stora behov av nyrekryteringar och en del av satsningen är att ungdomar kommer att inskolas i olika kommunala verksamheter under en tre månaders praktik med målet att få ett sommarjobb inom kommunen. De får via praktik och sommarjobb en god inblick inom arbetsområdet och kan bli intresserade av att gå den utbildning som krävs för att få en anställning inom kommunal verksamhet.
Vi hoppas att vi med denna åtgärd kan få ungdomar, och även andra, att se att kommunens och kommunbolagens olika arbetsplatser är bra alternativ i ett kommande yrkesliv.
Benita Vikström (S)
Patrik Renfors (V)