Tuesday, October 03, 2006

Pressmeddelande: Socialdemokraterna är oansvariga!

Pressmeddelande

Socialdemokraterna är oansvariga!
Efter ett antal förhandlingsmöten med Socialdemokraterna gjorde (s) helt plötsligt en rejäl kovändning där de vill stå helt fria från samarbete alla partier, trots att de är i minoritet?

Hur ska det bli med mål- och budgetarbetet med en flytande majoritet?
Sossarna agerar ansvarslöst och Vänsterpartiet är djupt besvikna på (s). De båda arbetarpartierna har haft fyra års samarbete i många utvecklande frågor.

Vänsterpartiet och socialdemokraterna har varit pådrivande i budgetarbetet med b.la. låglönesatsningar, rätten till heltid, nybyggnation och mer resurser till kärnverksamheten. Vi har tagit flera gemensamma budgetar att vara stolta över. Vänstern har givit (s) chansen till att fortsätta ett tydligt samt utvecklande vänstersamarbete i en majoritetskoalition.
Vi har en cynisk högerkonservativ Allians på frammarsch i riksdagen och till och med i vår kommun, då vill (s) stå fria? Trots att det var åtta år sedan de hade egen majoritet.

Vi kommer ej att agera dörrmatta åt (s) och kommer dessutom lägga en större tyngd på ett eget budgetalternativ. Utifrån det här olyckliga läget ställer sig även vänstern helt alliansfria från både sossar och högern och kommer driva en kritisk, solidarisk, rättvis politik från vänster!

Uttalande från vänsterns styrelsemöte 061003

Vänsterpartiet Oxelösund
Esplanaden 6
613 32 Oxelösund
Tel. 0155-37919, 070-5379199
www.vansterpartiet.se/oxelosund
patrik.renfors@telia.com


Här är en artikel i Sörmlands Nyheter om händelsen.

Minoritetsstyre i Oxelösund

Kraven från stödpartierna blev för stora. Förhandlingarna bröt samman. Nu vill socialdemokraterna styra i minoritet.
Hoppande majoriteter, det är så det kallas när det inte finns tillräckligt stöd för att bilda majoritetsstyre. I stället får stöd sökas hos de andra partierna för varje enskild fråga.

– Det är så här vi måste göra nu. Vi har fört samtal med miljöpartiet och vänsterpartiet, men kommer inte överens. De ställde för stora krav på politisk tid och på representation, säger Benita Vikström, socialdemokratiskt kommunalråd i Oxelösund.
Socialdemokraterna hade medlemsmöte i torsdags. Då blev det nobben till fortsatta förhandlingar.

– Vi har ett valresultat att respektera, och nu öppnar vi upp för bredare majoriteter. Det kommer bli besvärligare, och mer tid kommer gå åt till förhandling, säger hon.
Vänsterpartiet fick beskedet om sammanbrottet i lördags, och på tisdagskvällen hölls medlemsmöte.

– Det var upprört i kväll, och det är inte konstigt. Socialdemokraterna tog ju bort förhandlingsmandatet för Benita Vikström, säger vänsterpartisten Patrik Renfors sent på tisdagskvällen efter mötet.
Han tycker att det är djupt oansvarigt av socialdemokraterna.

– Jag är besviken! Det var åtta år sedan de var i ensam majoritet, men de verkar ha glömt det, säger Patrik Renfors.
Vänsterns krav var inte för stora, menar han, dessutom hade inte något sista bud lagts.

– Vi ställde krav på större representation i de viktiga nämnderna, men förhandlingen var inte klar, berättar han.
Han tror att det kommer bli bekymmersamt att komma fram till ett beslut om mål och budget under de kommande fyra åren.

– Socialdemokraterna vill komma tillbaka och bli stora igen. Men nu, när högern går fram både i riksdagen och här i Oxelösund så måste vi i vänstern hålla ihop, det var ju så borgarna gjorde, säger Patrik Renfors.
Agneta Rönn, moderaternas ledarfigur i Oxelösund, är glad över socialdemokraternas beslut.

– Det verkar spännande och intressant! Det öppnar för en mer demokratisk situation här i Oxelösund. Nu måste socialdemokraterna vara mer öppna, och det vitaliserar livet i politiken, säger hon.


Johanna Cederblad
johanna.cederblad@sn.se

1 comment:

Johan Persson said...

Strålande uttalande! Nu slår vi skoningslöst mot både högern och sossarna.