Wednesday, October 04, 2006

Varför inte stå enade mot högern?

I Oxelösund kommer socialdemokraterna att styra i minoritet. Förhandlingarna med stödpartierna vänstern och miljöpartiet har nämligen brutit samman. Enligt socialdemokratiska kommunalrådet Benita Wikström är anledningen att de ställde för höga krav. Men från vänsterns sida håller man inte med utan tycker istället att det är oansvarigt av socialdemokraterna att hoppa av förhandlingarna.

Minoritetsstyret innebär att socialdemokraterna kommer att få söka stöd hos de andra partierna för varje enskild fråga. Något som vänsterpartiet i Oxelösund anser kommer att göra att det bli svårt att fatta beslut i kommunen under de kommande fyra åren.

S vill styra i minoritet

Publicerad på svt:s nätupplaga 4 oktober 2006 - 09:47

Socialdemokraterna i Oxelösund söker nu stöd för att regera kommunen i minoritet. Det står klart sedan medlemsmötet tyckte att kraven från de bägge andra partierna, miljöpartiet och vänsterpartiet, blev för stora.

Partiet kommer nu på olika sätt försöka hitta breda lösningar och ge samtliga partier mer insyn och information.

-Vi behöver stöd för att få majoritet och naturligtvis vill vi att det stödet ska komma från vänster, skriver Inge Ståhlgren, ordförande i Arbetarkommunen i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet är djupt besvikna på socialdemokraterna.

-Vänstern har givit (s) chansen till att fortsätta ett tydligt samt utvecklande vänstersamarbete med en majoritetskoalition. Vi har en cynisk högerkonservativ Allians på frammarsch i riksdagen och till och med i vår kommun, då vill (s) stå fria? Trots att det var åtta år sedan de hade egen majoritet, säger partiet i en kommentar.


1 comment:

Galaxa said...

Tja, varför inte? Antagligen därför att socialdemokraterna sällan eller aldrig har förmåga att handskas med makt.Den makt de får p.g.a. folks förtroende (?) har de de senaste decennierna använt till en politik som genomsyras av brist på ansvar. Detta gäller både på riksplanet och i många kommuner och landsting runt i landet.

Att vänsterpartiet kallar sig vänster är ju naturligt (ordet ingår ju t.o.m. i namnet!) Men varför man väljar att inlemma socialdemokraterna i denna term, förstår jag inte. De finns ju flera partier i alliansen som har bättre grepp om t.ex. solidaritet. Vänter-högerindelning och borgerlig-ickeborgerlig är mer inaktuell någonsin!