Tuesday, October 31, 2006

Jag är så stolt över att vara vänster!


Varför då? Jo, idag kom en mogen solidarisk samt rättvis skuggbudget från Vänsterpartiet. Det märks att budgeten mynnar ut i socialismens vackra tecken, där vi alltid är på de svagas sida.
Den påvisar även en stark viljeprofilering i feminismens tecken, i en kompromisslös kamp mot kvinnors patriarkala underordning. Vänsterbudgeten har dessutom en bra fördelningspolitisk och socioekonomisk klassprofil.

Jag är så stolt att vara Vänster, synd bara att majoriteten har gått på alliansens samt högermedias mytbildningar om att vi står för något gammalt. I själva verket vill vi göra om samhället i grunden. Det här är ett bra steg på vägen. Vi står för något nytt!

Var det inte någon i valrörelsen som dryftade orden att det inte går att få till stånd en jobbpolitik som stärker vår generella välfärd och höjer kvinnors löner samt stärker deras fackliga rättigheter?

Jo, det var ett antal i hela den politiska skalan till höger om Vänsterpartiet. Nu är det bevisat att vi har talat sanning om att det är full möjligt med en feministisk och socialistisk vänsterpolitik.

I den här budgeten skapas 150 000 jobb på tre år i offentlig sektor.


Alliansen har redan sänkt skatterna med 42 miljarder! Är det någon efter valets konstituerande, som tror att vi kommer få en bra generell välfärd i ett blått Sverige? Nej, vi måste få till en kritisk rättvis vänsterpolitik, för att den lille mannen och kvinnan kan få det bättre. Välfärdsslakten från högern har börjat, de ska göra mycket hyss med A-kassa, socialförsäkringssystemen, arbetsrätten och likt förra gången införa en massarbetslöshet.

Här är den nya vänsterbudgeten som som spelar en oppositionell roll i kvinno- och arbetarrörelsens återtagande av makten från den nyliberala överklassen.

Klicka här för att läsa om vänsterns - Budget för rättvisa och arbete.

Wednesday, October 04, 2006

Enade vi stå söndrade vi falla! Eller?

Idag var jag på nyheterna i SVT:s Östnytt i ett inslag om Oxelösunds ovissa samt instabila framtid i fyra år framöver. Se inslaget Vänstern får nobben (s) ser åt höger



Det stod i bildtexten att jag är gruppledare, men TV-teamet har gått händelserna lite i förväg. Det är jag inte förrän den nya fullmäktigegruppen tillträder i November. Tills dess är fortfarande Emil Carlsson gruppis för vänstern, jag hoppas att jag kan axla hans mantel. Självklart ska vi i lokalföreningen byta ordförande vid årsmötet i Mars. Dock blir situationen sådan att jag tyvärr får sitta på dubbla stolar i någon månad till, så att valberedningen och partiföreningen kan hinna att ta fram kandidater i tid.

Varför inte stå enade mot högern?

I Oxelösund kommer socialdemokraterna att styra i minoritet. Förhandlingarna med stödpartierna vänstern och miljöpartiet har nämligen brutit samman. Enligt socialdemokratiska kommunalrådet Benita Wikström är anledningen att de ställde för höga krav. Men från vänsterns sida håller man inte med utan tycker istället att det är oansvarigt av socialdemokraterna att hoppa av förhandlingarna.

Minoritetsstyret innebär att socialdemokraterna kommer att få söka stöd hos de andra partierna för varje enskild fråga. Något som vänsterpartiet i Oxelösund anser kommer att göra att det bli svårt att fatta beslut i kommunen under de kommande fyra åren.

S vill styra i minoritet

Publicerad på svt:s nätupplaga 4 oktober 2006 - 09:47

Socialdemokraterna i Oxelösund söker nu stöd för att regera kommunen i minoritet. Det står klart sedan medlemsmötet tyckte att kraven från de bägge andra partierna, miljöpartiet och vänsterpartiet, blev för stora.

Partiet kommer nu på olika sätt försöka hitta breda lösningar och ge samtliga partier mer insyn och information.

-Vi behöver stöd för att få majoritet och naturligtvis vill vi att det stödet ska komma från vänster, skriver Inge Ståhlgren, ordförande i Arbetarkommunen i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet är djupt besvikna på socialdemokraterna.

-Vänstern har givit (s) chansen till att fortsätta ett tydligt samt utvecklande vänstersamarbete med en majoritetskoalition. Vi har en cynisk högerkonservativ Allians på frammarsch i riksdagen och till och med i vår kommun, då vill (s) stå fria? Trots att det var åtta år sedan de hade egen majoritet, säger partiet i en kommentar.


Tuesday, October 03, 2006

Pressmeddelande: Socialdemokraterna är oansvariga!

Pressmeddelande

Socialdemokraterna är oansvariga!
Efter ett antal förhandlingsmöten med Socialdemokraterna gjorde (s) helt plötsligt en rejäl kovändning där de vill stå helt fria från samarbete alla partier, trots att de är i minoritet?

Hur ska det bli med mål- och budgetarbetet med en flytande majoritet?
Sossarna agerar ansvarslöst och Vänsterpartiet är djupt besvikna på (s). De båda arbetarpartierna har haft fyra års samarbete i många utvecklande frågor.

Vänsterpartiet och socialdemokraterna har varit pådrivande i budgetarbetet med b.la. låglönesatsningar, rätten till heltid, nybyggnation och mer resurser till kärnverksamheten. Vi har tagit flera gemensamma budgetar att vara stolta över. Vänstern har givit (s) chansen till att fortsätta ett tydligt samt utvecklande vänstersamarbete i en majoritetskoalition.
Vi har en cynisk högerkonservativ Allians på frammarsch i riksdagen och till och med i vår kommun, då vill (s) stå fria? Trots att det var åtta år sedan de hade egen majoritet.

Vi kommer ej att agera dörrmatta åt (s) och kommer dessutom lägga en större tyngd på ett eget budgetalternativ. Utifrån det här olyckliga läget ställer sig även vänstern helt alliansfria från både sossar och högern och kommer driva en kritisk, solidarisk, rättvis politik från vänster!

Uttalande från vänsterns styrelsemöte 061003

Vänsterpartiet Oxelösund
Esplanaden 6
613 32 Oxelösund
Tel. 0155-37919, 070-5379199
www.vansterpartiet.se/oxelosund
patrik.renfors@telia.com


Här är en artikel i Sörmlands Nyheter om händelsen.

Minoritetsstyre i Oxelösund

Kraven från stödpartierna blev för stora. Förhandlingarna bröt samman. Nu vill socialdemokraterna styra i minoritet.
Hoppande majoriteter, det är så det kallas när det inte finns tillräckligt stöd för att bilda majoritetsstyre. I stället får stöd sökas hos de andra partierna för varje enskild fråga.

– Det är så här vi måste göra nu. Vi har fört samtal med miljöpartiet och vänsterpartiet, men kommer inte överens. De ställde för stora krav på politisk tid och på representation, säger Benita Vikström, socialdemokratiskt kommunalråd i Oxelösund.
Socialdemokraterna hade medlemsmöte i torsdags. Då blev det nobben till fortsatta förhandlingar.

– Vi har ett valresultat att respektera, och nu öppnar vi upp för bredare majoriteter. Det kommer bli besvärligare, och mer tid kommer gå åt till förhandling, säger hon.
Vänsterpartiet fick beskedet om sammanbrottet i lördags, och på tisdagskvällen hölls medlemsmöte.

– Det var upprört i kväll, och det är inte konstigt. Socialdemokraterna tog ju bort förhandlingsmandatet för Benita Vikström, säger vänsterpartisten Patrik Renfors sent på tisdagskvällen efter mötet.
Han tycker att det är djupt oansvarigt av socialdemokraterna.

– Jag är besviken! Det var åtta år sedan de var i ensam majoritet, men de verkar ha glömt det, säger Patrik Renfors.
Vänsterns krav var inte för stora, menar han, dessutom hade inte något sista bud lagts.

– Vi ställde krav på större representation i de viktiga nämnderna, men förhandlingen var inte klar, berättar han.
Han tror att det kommer bli bekymmersamt att komma fram till ett beslut om mål och budget under de kommande fyra åren.

– Socialdemokraterna vill komma tillbaka och bli stora igen. Men nu, när högern går fram både i riksdagen och här i Oxelösund så måste vi i vänstern hålla ihop, det var ju så borgarna gjorde, säger Patrik Renfors.
Agneta Rönn, moderaternas ledarfigur i Oxelösund, är glad över socialdemokraternas beslut.

– Det verkar spännande och intressant! Det öppnar för en mer demokratisk situation här i Oxelösund. Nu måste socialdemokraterna vara mer öppna, och det vitaliserar livet i politiken, säger hon.


Johanna Cederblad
johanna.cederblad@sn.se

Vänsterpartiets riksdagsgrupp i lupp!

I DN idag kan man läsa att Alice Åström blir ny gruppledare för vänstern och Vänsterpartiet riktar in sig på att alliansregeringen håller fram till valet 2010. Under tiden vill partiet både söka samarbete med socialdemokraterna och miljöpartiet och vara den främsta oppositionella kraften mot den nya regeringens politik.


På måndagen valdes
Alice Åström till ny gruppledare för partiet i riksdagen, hon är också vänsterpartiets första vice ordförande och har suttit i riksda
gen sedan 1994. Till vice gruppledare valdes Sörmlandsvänsterns Elina Linna som nu gör sin andra period i riksdagen.

I partiets förtroenderåd i riksdagen ingår förutom partiledaren Ohly även de "nygamla" ledamöterna Marie Engström och Peter Pedersen. Två nybakade ledamöter valdes också in i förtroenderådet - Wiwi-Anne Johansson, Västra Götalands län, och Kent Persson, Västmanland.

Av 22 v-ledamöter representeras Vänsterpartiet av hela 64% kvinnor. Jag är övertygad om att det kommer att stärka vårt konkreta feministiska arbete och som vanligt går vänstern i spetsen för jämställdheten!



Vänsterpartiet

Alice Åström (personvald)Jönköpings län
Egon FridVästra Götalands läns östra
Elina LinnaSödermanlands län
Eva OlofssonGöteborgs kommun
Gunilla WahlénVästernorrlands län
Hans LindeGöteborgs kommun
Jacob JohnsonUppsala län
Josefin BrinkStockholms län
Kalle LarssonStockholms kommun
Kent PerssonVästmanlands län
Lars Ohly (personvald)Stockholms län
Lena OlssonDalarnas län
LiseLotte OlssonVästerbottens län
Marianne BergMalmö kommun
Marie EngströmVärmlands län
Pernilla ZethraeusStockholms kommun
Peter PedersenÖrebro län
Rossana Dinamarca (personvald)Västra Götalands läns norra
Siv HolmaNorrbottens län
Torbjörn BjörlundÖstergötlands län
Ulla AnderssonGävleborgs län
Wiwi-Anne JohanssonVästra Götalands läns västra


Jag är djupt besviken på att vi har tappat två viktiga och väldigt kompetenta riksdagsledamöter. Camilla Sköld Jansson från Jämtland i Arbetsmarknadsutskottet och Mats Einarsson från Stockholm i Konstitutionsutskottet.