Monday, March 12, 2007

Är inte vänstern feministisk?

Hej alla kamrater och borgare! I förra inlägget fick jag en kommentar om att vänstern inte är ett jämställt parti för att vi har så många kvinnor i riksdagsgruppen. Jag tänkte lyfta upp den diskussionen i det här inlägget istället.

Så här ställs frågan.

"Hur ställer du dej till det faktum att vänsterpartiet är det minst jämställda partiet i riksdagen?

KD har minst andel kvinnor med 37,5%.
Men, och det här är synnerligen intressant, V har 36,4% män. Det gör att V är det minst jämställda utav samtliga riksdagspartier.
Dags att kvotera in män? Det minsta som kan göras är ni manliga (nåja) vänsterpartister markerar ert missnöje och att ni kräver rättvisa!
Rätt ska vara rätt! Dags att sätta ner foten och kräva jämlikhet!"


Det heter till att börja med inte jämlikhet (klassperspektivet) - utan det heter jämställdhet (genusperspektivet) i den här ordalydelsen.


Självklart ska vi inte kvotera in mer män i riksdagen! De borgerliga partiernas övervikt har gjort att riksdagen inte alls är fullt jämställd. Det sitter totalt färre kvinnor än män i riksdagen. Alla tunga ministerposter har gått till män. Är det en slump? Eller kan det vara en dold maktstruktur med en medveten taktik av männen att tillskansa sig makt?

Så länge kvinnor är lägre betalda, har mycket sämre livsvillkor i arbetsliv och hemmaliv. Samt är underrepresenterade där den ekonomiska makten finns, är det positivt att vänstern och alla demokratiska instanser väljer in så många kvinnor som möjligt på de demokratiska posterna.

Vänstern är ett feministiskt parti som vill ha bort patriarkala maktstrukturer i samhället. Det är viktigt att män ger med sig av makten till duktiga kvinnor. Vänstern har varvade listor, men vi har medvetet lyft fram många duktiga kvinnor i topp i de olika partidistrikten. Hade vi fått samma rösttal som i det förra valet, hade den kvinnliga procentsatsen varit ca 76 % kvinnor i vänsterriksdagsgruppen. Jag själv stod på andra plats på Sörmlandsvänsterns lista. Jag är mycket stolt över att Elina Linna är vänsterns toppnamn och sitter i riksdagen.

För ett tag sen skrev jag dessutom det här i ett blogginlägg.

Vänsterpartiets riksdagsgrupp i lupp!

I DN idag kan man läsa att Alice Åström blir ny gruppledare för vänstern och Vänsterpartiet riktar in sig på att alliansregeringen håller fram till valet 2010. Under tiden vill partiet både söka samarbete med socialdemokraterna och miljöpartiet och vara den främsta oppositionella kraften mot den nya regeringens politik.


På måndagen valdes
Alice Åström till ny gruppledare för partiet i riksdagen, hon är också vänsterpartiets första vice ordförande och har suttit i riksda
gen sedan 1994. Till vice gruppledare valdes Sörmlandsvänsterns Elina Linna som nu gör sin andra period i riksdagen.

I partiets förtroenderåd i riksdagen ingår förutom partiledaren Ohly även de "nygamla" ledamöterna Marie Engström och Peter Pedersen. Två nybakade ledamöter valdes också in i förtroenderådet - Wiwi-Anne Johansson, Västra Götalands län, och Kent Persson, Västmanland.

Av 22 v-ledamöter representeras Vänsterpartiet av hela 64% kvinnor. Jag är övertygad om att det kommer att stärka vårt konkreta feministiska arbete och som vanligt går vänstern i spetsen för jämställdheten!



Vänsterpartiet

Alice Åström (personvald)Jönköpings län
Egon FridVästra Götalands läns östra
Elina LinnaSödermanlands län
Eva OlofssonGöteborgs kommun
Gunilla WahlénVästernorrlands län
Hans LindeGöteborgs kommun
Jacob JohnsonUppsala län
Josefin BrinkStockholms län
Kalle LarssonStockholms kommun
Kent PerssonVästmanlands län
Lars Ohly (personvald)Stockholms län
Lena OlssonDalarnas län
LiseLotte OlssonVästerbottens län
Marianne BergMalmö kommun
Marie EngströmVärmlands län
Pernilla ZethraeusStockholms kommun
Peter PedersenÖrebro län
Rossana Dinamarca (personvald)Västra Götalands läns norra
Siv HolmaNorrbottens län
Torbjörn BjörlundÖstergötlands län
Ulla AnderssonGävleborgs län
Wiwi-Anne JohanssonVästra Götalands läns västra


Jag är djupt besviken på att vi har tappat två viktiga och väldigt kompetenta riksdagsledamöter. Camilla Sköld Jansson från Jämtland i Arbetsmarknadsutskottet och Mats Einarsson från Stockholm i Konstitutionsutskottet. (Dock har Camilla efterföljts i Arbetsmarknadsutskottet av en väldigt kompetent Josefin Brink, som dessutom är ordförande i vänsterns feministiska råd.)

7 comments:

Anonymous said...

Patrik!
Jag får gratulera! För det politiskt korrekta svaret får du säkert minst en guldstjärna i partiboken!
Men, det var ju inte svaret på frågan. Jag betvivlar inte en sekund att alla vänsterpartister som sitter i riksdagen är synnerligen kompetentaför sin uppgift. Men det gäller dom andra partierna också. Men det var ju faktiskt inte det som frågan gällde.
V är ju fortfarande det minst jämställda partiet i riksdagen. Att sen skyla över problemet på andra partier samt att komma undan med det genom att kalla partiet feministiskt är att göra det oerhört lätt för sej.
Ordet feminism är ju, som dom flesta vet, ett ganska slitet och trasigt ord som ingen riktigt kan sätta fingret på. Ordet dog i samband med att det blev modärnt att kalla sej feminist under 90-talet. Gudrun Schyman har hjälpt, som kanske tom du inser, till att få ordet ganska betydelselöst.

Själv så skulle jag aldrig kalla mej feminist eftersom jag tror på människors lika värde. I mina ögon är män och kvinnor, hetro och homo, svarta och vita, långa och korta, smala och tjocka exakt lika mycket värda.

Dessutom, lite utanför ämnet, så var din debattartikel i SN för nån månad sen inte mycket att ha. Eller som en mycket erfaren man med god insyn i politik sen 50 år tillbaka sa, "Det där låter som en Stalinist från 50-talet som har återuppstått!"

Patrik Renfors said...

"Själv så skulle jag aldrig kalla mej feminist eftersom jag tror på människors lika värde."

Du tror på på människors lika värde. då är du alltså en feminist!


Och jag känner mig inte vidare
Stalinistisk. Inte ett dugg faktiskt!

Det var en vidrig gubbe! Men det har som sagt inte med feminismen att göra. Jag antar att det var min och Hans Hedströms debattinsändare med ett motstånd till hushållsnära tjänster du syftade till?

Den borgerliga regeringen tycker att det är vettigt att satsa skattepengar på att sponsra dem som vill ha hembiträden och barnflickor. Detta trots att de redan sänkt skatten för de som har det bäst ställt.

Vi vill istället använda skattepengar till:

- Högre löner för kvinnor i offentlig sektor
- Fler anställda i vård, skola och omsorg
- Kortare arbetsdagar

Vi betalar skatt för att få trygghet och välfärd, inte för att omfördela våra pengar till höginkomstagare.

Det finns redan alltför stora brister i vård och omsorg och vad gäller jämställdheten i Sverige.

Anonymous said...

Det var debattartikeln ang oppositionsråd som han kommenterade. Och förmodligen syftade han på dom sista raderna som helt klart kan tolkas som antidemokratiska.

Jag förstår inte varför du för fram borgerlig politik. Om jag undrar över deras politik så frågar jag dom, vilket jag också gör. Dom brukar svara med vad ni vill då, men som sagt, då frågar jag er. Det enda du bevisar med det, vilket du brukar gör så fort du får chansen, är du är mer emot dom än för din egen politik.

Nej Patrik, jag är inte feminist, jag är humanist. Jag tror på alla människors lika värde. För mej är kvinnofrid och mansfrid lika viktigt.
Men det kan ju vara hur det vill med namnet, men för mej har ordet feminism en negativ klang. Inte för att jag på något sätt är emot kvinnor, tvärtom, men det finns allt för många som har missbrukat det genom historien. På senaste tiden med Schyman i spetsen med hennes uttalanden om kollektiv bestraffning och talibansamhälle.

Patrik Renfors said...

Vad är det som är antidemkratiskt i slutet på den artikeln?

Visst har jag stor tilltro till demokratin i parlamentet, bara för att jag inte måste ha massor med betalning för det. Skulle inte jag vara demokrat som springer veckorna i ända med ett antal förtroendeuppdrag i facket, kommunen och partiet? Jag ger mitt proportionella grupparvode till partiet för föreningsverksamhet och opinionsbildning. Är det det som är antidemkratiskt? Jag tar bara emot förlorad arbetsförtjänst och nämndarvoderingar.
I kommunstyrelsens arbetsutskott får jag nu ca: 3900 kronor plus en tusenlapp till för andra uppdrag.

Det är fullt ok för mig, jag är fritidspolitiker för min ideologiska övertygelse och vilja att förändra kommunen till ett rättvis, solidarisk och jämställd plats att leva på. Jag gör det inte för min egna personliga vinning.

Anonymous said...

Men frågan som ställdes tidigare har ju inte blivit besvarad! Jag vill också veta varför V har en så ojämlik fördelning mellan kön i riksdagen. Man kan väl inte gömma sig bakom att bara för att andra gör fel så kan vi göra fel.
Jämlikhet i fel eller?
Ojämlikhet ska väl bekämpas på alla kanter?

Patrik Renfors said...

Vi har många duktiga kvinnor i partiet och vi väljer, genom demokratiska val i de olika partidistrikten att sätta en kvinna högst upp på listorna. Inland är det fler i topp, men enligt stadgarna måste vi åtminstone ha varvade vallistor. Det är ett tjugotal distrikt och de mesta har bara fått in en eler ingen riksdagsledamot i riksdagen. sen kan man räkna ut resten själv. Den stora kvinnorepresentationen ska vi vara stolta över.

Patrik Renfors said...

Nickersson du har så rätt, jag blev djupt inponerad av henne på vår kongress. Hon är både gos talare och en god ideolog.