Thursday, February 01, 2007

Vänsterpartiet är nu tredje störst i väljaropinionen!

Nu drar vänsterblocket ifrån med hästlängder och Vänsterpartiet är nu tredje störst i väljaropinionen. Det var ett bra tag sen, undrar om det är Monaeffekten? Då menar jag att vänstern knappar in på både sossarna och högerblocket.

Jag är som jag har sagt förut ganska så säker på att vänsterpartiet, har många väljare att hämta hem från de "traditionella" vänstersossarna. Särskilt nu när det nalkas nytt partiledarskap, med Mona Sahlin i spetsen för sossarna. Förvisso är det här en fånigt liten mätning mängdmässigt i intervjuer för att räknas. Men jag tror att proppen har gått ur för Vänsterpartiet. Vi ska återerövra opinionen igen!

Vi ska visa att en annan värld är möjlig samt att feminismen och socialismen är nödvändig för att få ett rättvist perspektiv på samhället.

Oppositionspartiernas ledning i väljaropinionen fortsätter att öka. Övervikten över regeringspartierna är nu drygt tolv procentenheter, enligt en ny mätning.
Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet får tillsammans 54,0 procent, mot 41,8 för de fyra borgerliga partierna, enligt det skandinaviska opinionsinstitutet Sentio Research. Förra månaden var avståndet 52,7-43,1.

Sentio, som är ett norskt företag, har gjort månatliga mätningar i Sverige sedan oktober 2005. Men den här januarimätningen är den första som offentliggörs när företaget nu etablerar sig i landet, enligt Arve Östgaard, vd för svenska dotterbolaget.

Bland regeringspartierna är det småpartierna som tappat väljare sedan valet. Folkpartiet får i den här mätningen 5,2 procent, vilket är den lägsta nivån sedan Sentio började mäta. Socialdemokraterna, däremot, når 41,3 procent, vilket är den högsta siffran hittills för partiet.

Sentio har för den här mätningen telefonintervjuat 1.000 personer under perioden 23-29 januari. Drygt 700 har deltagit i mätningen, och av dessa har drygt 600 svarat på frågan vilket parti de skulle rösta på om det vore val i dag.

här ser siffrorna ut för respektive parti, med decembermätningen inom parentes:

m 25,5 (24,0), fp 5,2 (6,2) c 6,1 (6,7), kd 4,9 (6,2), s 41,3 (40,7), v 6,6 (6,3), mp 6,1 (5,7), övriga 4,2 (4,1).


GLÖM INTE ATT RÄTTVISAN KOMMER FRÅN VÄNSTER!

6 comments:

Frankie said...

Tragiskt nog spelar det jävligt liten roll vilka siffror man sitter med i nuläget, det är ju oerhört vanligt att regeringspartiet skuggar sina samarbetspartners och att deras siffror sjunker då. Om siffrorna står kvar om tre år, då kan vi börja snacka.

Men tyvärr lär Sverige vara förstört beyond all hope om tre år.

Patrik Renfors said...

Tyvärr har du så rätt, men vi måste skärpa oss och ha valrörelse i tre till fyra år nu.

Lasse Strömberg said...

Hm, det verkar ju bra, fast jag är litet skeptisk till opinionsundersökningar. Visserligen är det nog ingen tvekan om att många blivit besvikna på den nya regeringen, men inför nästa val kommer borgarpressen att blåsa upp nya "skandaler" som kan få vindarna att vända. Om det är någon borgarna är duktiga på så är det propaganda!

CV said...

När du hänvisar till en undersökning så här vore det bra om du länkade till den så vi andra kan läsa den också, det ger också lite mer trovärdigt intryck på det andra du skriver, om du visar vilken källa du åberopar.
vänligen
RS
kulturbloggen.com

Patrik Renfors said...

Cv kolla längst ner på ordet här, ovanför opinionssiffrorna.

Johan Persson said...

Klockan är kvart över fyra på morgonen och jag är precis klar med ett jättelångt och jättehistorienördigt blogginglägg.

Jag kom precis på ett scenario till rollspelsövningen. Det är så här:

"Du är vänsterpartist i Gränna. KD kräver att kommunen ska resa en 20 meter hög staty över Jesus/Alf Svensson i centrum. Vad gör du?"

Rätt svar är: "Kräver att man i sådan fall ska resa en 10 meter högre staty av Lars Ohly. Snidad ur en gigantisk polkagris. På så vis gynnas det lokala näringslivet. Och fattiga barn. Som kan slicka på Lars."