Monday, January 29, 2007

Blir det mer på lönekontot?

Idag skriver Jacob Johnson och Marie Engström svidande kritik mot regeringens skattepolitik i tidningen UNT.

Allianspartierna har ändrat skatteskalorna för 2007 så att höginkomsttagarna får de största skattelättnaderna. Med en kommunalskatt på 31 kronor får en sjukpensionär med 8 500 kr/mån 3 kronor lägre skatt 2007 jämfört med 2006 och ska då klara sig på 6 628 kr/mån efter skatt. Den som arbetar och har samma inkomst som sjukpensionären får 409 kr lägre skatt per månad.

Men alliansens beslut om höjda a-kasseavgifter, slopad skattereduktion för fack- och a-kasseavgifter samt skatt på trafikförsäkringen äter snabbt upp skattesänkningen. Den som däremot har en lön på 30 000 kr/mån eller högre får en skattesänkning på 1 068-1 136 kr/mån.

Allianspartierna sa i valrörelsen att skattesänkningarna i första hand skulle gälla låg- och medelinkomsttagare. Detta gäller uppenbarligen inte sedan man kommit i regeringsställning. I alliansens Sverige är det de lågavlönade som dragit nitlotten.

När månads- eller kvartalsavierna till facket och a-kassan kommer i brevlådan kommer än fler att bli varse att det inte blir en lika stor peng i plånboken som på lönebeskedet.

3 comments:

Tobias Struck said...

Ojdå, då kommer ju jättemånga att gå ur facket för att skattesänkningen skall spela någon roll med den höjda a-kasseavgiften! Det tänkte vi inte på... Hmm, vad synd. Då blir det ju inga 300 miljoner till SAP inför valet 2010. Oj... Och Svensson kommer inte att vilja gå tillbaka till 400 kronor mindre i plånboken varje måndad. Ajdå. Detta var inte bra. Då kommer ju Alliansen att börja sänka skatter och arbetsgivaravgifter samt privatisera på riktigt inom den offentliga sektorn.

Fast det är ju bra, förstås. För då slipper vi sådana där tråkiga saker som fabriksflyttar, småföretagare som inte har råd att anställa och ökade behov inom kommuner och landsting där skatteunderlaget precis har sjunkit. Det är ju bra. Vi är nog inte så dumma ändå!

Patrik Renfors said...

tobias du har rätt, det behövs inte kommenteras vidare för det var så dumt. Så ni är nog rätt dumma ändå med er överklasspolitiska nyliberalism. Attacker mot demokratiska rättigheter som facket, utförsäljning av gemensama foretag och en försämrad kollektiv arbetslöshetsförsäkring till dyrare pris.

Kalle E said...

Men... Du visade ju med din matematik att "höginkomsttagaren" med 30' i månaden får 3,6% mer pengar över, men låginkomsttagaren (med 8500 kr, det vill säga en otroligt låg inkomst) får närmare 5% mer över.

Alltså får låginkomsttagaren en större skattelättnad, procentuellt sett.

Jag anser ju inte att du kan jämföra faktiska pengar, det blir ju helt missvisande.

Säga att alla som tjänar 10.000 i månaden skulle få 1000 mer, och den som tjänar 100.000 skulle få 2000 mer. Vem får då mest lättnad?