Thursday, January 25, 2007

Mona Sahlin är som tur är, inte vald ännu!


Jag hade egentligen inte tänkt att kommentera sossarnas val till partiledare, men det får konsekvenser för oss alla i vänsterblocket. Så jag ska ändå säga några ord.

I massmedia är nästan valet avgjort, det är ett förakt mot demokratin att redan spika vem som ska bli vår nästa statsminister. Det är ju hundratals kongressombud från hela landet som ska rösta på deras kongress! Något kan kan de väl tänka själva, deras gräsrötter har trots allt lite mer jordnära åsikter. Det är Kongressen som till syvende och sist bestämmer vilken politisk överbyggnad det ska vara.

Jag är dock rädd att sossarna ej ska kunna vara ett tillräckligt alternativ till borgarna, då Mona katastrofalt delar många av alliansens värderingar! Hon har visserligen ibland varit bra i feministiska, HBT och integrationsfrågor. Men det finns stora brister där också. Hon förordar ju pigjobb! Vill hon ha hushållsnära tjänsterna bara för att hålla reda på hennes slarviga liv? Nej överklassen får städa sina egna dass. De mest utsatta grupperna i arbetslivet är oftast de som tvingas att ta de jobben. Det innebär ovissa deltidsarbeten utan LAS, att patriarkala maktrukturer permanentas och att den bristande integrationspolitiken cementeras!

För vänsterpartiet kan det bli skillnad. Tids nog vinner antagligen vänstern över flera av de gamla traditionella sossarna, men tyvärr tror jag och anser mig nästan veta att inte det blir tillräckligt många.

Vi måste visa oss mer enade i vänsterblocket om vi ska vinna valet. Mona är ett dåligt val! Mittenväljarna blir nog än mer förvirrade 2010. Vi får nog ha en trängselavgift i mittenpolitiken som Ohly sade i valet.

Jag har länge trott att sossarnas partisekreterare ska bli ny ordförande i sossarna. Marita Ulvskog, har inte alls nämnts av media och (s)valberedningen .

Lars Ohly var ju länge vänsterns partisekrerare och nu är han ordförande. Det är en ganska nära koppling att vara ordförande och partisekreterare.

Så varför talar (s) bara om högerfilurer som Sahlin som har haft mängder med myglande affärer.

Hon har varit väldigt fientlig i arbetsmarknads- och fackliga politiken, där hon på nittiotalet orsakade stormar från facket, då hon skulle införa lönestopp och flera inskränkningar i arbetsrätten. Sänkt A-kassa ihop med centern och karensdag för vård av sjukt barn.
Nej Ulvskog är nog en kompromisskandidat för dem, som också kan få s att samarbeta lättare med vänsterpartiet.

4 comments:

Anonymous said...

Så här blir det alltid, så väljer valberedningen den som redan två månader i förväg fått "mest genomslag" vilket kräver total enighet av "hänsyn till rörelsen". Det var likadant då Erlander, Palme, Ingvar Carlsson (iofs tog han efter akut då Palme dog) och Göran Persson valdes.

Kan bara hoppas på att det leder till väljarflykt till Vänsterpartiet och att Mona lockar några miljönissar till S så vi slipper MP framledes i Riskdagen ochså. Tyvärr är väl risken större att SD kommer in och in/direkt stöttar en borgelig minoritetsregering istället.

Patrik Renfors said...

Ja du har så rätt. Och vi får hoppas at inte Sd hjälps ytterligare av folkpartiets semifacsistiska politik. vi på vänsterblocket måste ena oss, det blir svårt med en mittpolitiker såsom Mona. som du säger kam man hoppas att mps väljare får upp ögonen för mpledningens tvivelaktiga fackföreningsfientliga politik och att de går till något av de röda partierna istället.

Roger said...

"Så varför talar (s) bara om högerfilurer som Sahlin som har haft mängder med myglande affärer."

Öh. De andra som nämnts är väl framför allt Carin Jämtn och Wanja Lundby Wedin. Ingen av dem passar väl rimligen riktigt in i någon av dina kategorier.

"Så här blir det alltid, så väljer valberedningen den som redan två månader i förväg fått "mest genomslag" vilket kräver total enighet av "hänsyn till rörelsen". Det var likadant då Erlander, Palme, Ingvar Carlsson (iofs tog han efter akut då Palme dog) och Göran Persson valdes."

Erlander valdes väl knappast på grund av sitt mediala genomslag. Det tog ju många år innan han egentligen fick ett sådant genomslag och riktigt folklig blev han väl egentligen först 1968. När Palme valdes var det ju in i det längsta en diskussion om han eller Sträng skulle väljas. Carlsson har du ju redan förklarat själv varför du har fel och alltså återstår Persson.

Att Persson skulle ha valts för sitt mediala genomslag 1996... Tja, det behöver väl liksom knappt ens kommenteras.

Gunnar said...

Det var inte media som valde i förväg. Snarare är så det funkar på S-kongresser, vad jag förstått. Skulle någon motkandiderat dagarna innan mötet hade detta setts som ett svek mot Partiet och denne person hade aldrig valts.

Ja, och jag förstår att ni i V vill ha S-ordförande som ligger så nära er som möjligt, eftersom S-ordföranden kommer vara "er" statsministerkandidat. Som före detta KFML:are är Ulvskog säkert intressant för vänsterpartister, men hon är å andra sidan inte alls poppis bland väljare. Sahlin ligger trots allt bättre till på den punkten.

Politik är en kompromiss. För er på vänsterkanten är det en avvägningen mellan att få fram ett regeringsalternativ som stöds av tillräckligt stora delar av folket och att få igenom just er egen politik.

Men ni behöver ju inte misströsta: om Sahlin nu är "för långt åt höger" så kan ni kanske norpa röster från sossarna och kräva ministerposter 2010.