Wednesday, October 08, 2008

Socialdemokraterna drar sig ytterligare höger ut.


Idag har det skett, det som många har trott länge. Socialdemokraterna och miljöpartiet har på en presskonferens förklarat att de ska bild ett regeringsalternativ ensamma utan Vänsterpartiet.
De senaste veckorna har flera gemensamma utspel angående skolan och FRA varit tongivande från (s) och (mp), trots att vänsterpartiet kunde ställa upp på dem båda utspelen sakpolitiken.

Jag samtalade idag med Benita Vikström (s), som sitter i sossarnas partistyrelse om utspelet. Här hemma i Oxelösund har v och s den senaste tiden, närmat oss i ett riktigt samarbete nästa val. Frågan jag ställde var, ska ni göra samma sak här i Oxelösund, ska ni samarbeta med (mp)?

Det är ett parti som inte hade något budgetalternativ eller yrkande för eller emot vare sig sossarnas, alliansens eller vänsterpartiets förslag. De hade för lite politisk tid, sade de och de hade inte hunnit med. Jag och deras gruppledare har lika mycket tid. Visst tog det mycket tid av min fritid, men det var inget konstigt med det. Det är en skymf mot alla andra partier att inte ens bemöda sig med att kommentera budgeten i KF.
Benita sade att det inte var på fråga, att fördjupa samarbete med mp i Oxelösund.
Dock är jag med den senaste tidens, utspel från toppsosseriet där Benita ingår lite tveksam.

Vänsterpartiet skulle vara en garant för att vi tillsammans skulle driva Oxelösund framåt och till vänster. Mp skulle bara vara nickedockor och inte ta eget ansvar, men det kanske passar Socialdemokraterna i Oxelösund? Då kan de köra på som de har gjort innan 2002 då de hade egen majoritet.

Hur som helst skriver Ali Esbati, väldigt träffande om situationen.


"Men den stora dramatik som är förbunden med dagens utspel rör inte vänsterpartiet. Den rör socialdemokratin.

Det är en ny fas i svensk politik” sade Mona Sahlin tydligen vid presskonferensen idag. Det är troligen det mest analytiskt riktiga uttalande hon har producerat på länge. Genom utspelet aviseras nämligen ett strukturerat projekt att göra om det socialdemokratiska partiet från ett arbetarrörelseparti till ett renodlat socialliberalt ”värderingsparti”.

Många på vänsterkanten (och inom socialdemokratin, för all del) menar säkert att det där redan har skett för länge sedan. Och naturligtvis har såväl kanslihushögerns härjningar som blairismens locktoner påverkat det socialdemokratiska partiet i Sverige."

"Miljöpartiet är ett borgerligt parti. Inte ett högerparti, men ett rakt igenom borgerligt parti. Detta ger utslag i att partiet kan förefalla progressivt och tjohoigt i många frågor. Men när det kommer till de avgörande frågorna om arbetsmarknad, socialförsäkringar och fördelningspolitik – det som är den framgångsrika svenska välfärdsmodellen; den som inte hade sett likadan ut utan arbetarrörelsens tunga inflytande – befinner sig miljöpartiet på en annan planhalva. Klassintressen trumfar utspelsbedömningar. Detta är ett planerat strukturellt skifte. Ett som betyder mest för socialdemokratin."
Sä här skriver också Lars Ohly.

SvD, 2, 3, DN, 2, 3

2 comments:

Anonymous said...

Det är utmärkt. V bör och ska inte stödja eller vara del av en borgerlig regering. Nu finns åtminstone ett självständigt realistiskt alternativ likt Linkspartei i Tyskland. V skulle ha avbrutit samarbetet med sossarna för länge sen.

Nu kan jag åtminstone överväga att rösta på V.

nicklas eriksson said...

Mycket bra skrivet, kamrat!

Det blir (v) i valet 2010! Hoppas bara att (v) har modet att fälla en av högerregeringarna som tillträder, för either way the workers are fucked.