Sunday, November 12, 2006

Vänsterpartiet beklagar kränkningen av demokratin

Pressmeddelande från Vänsterpartiets distriktsmedlemsmöte lördagen den 11/6 -06 Eskilstuna. Läs även HÄR och HÄR.


Vänsterpartiet beklagar den kränkning av demokratin som det innebär att två av våra medlemmar överger det beslut som partiet fattat om en samverkan med socialdemokraterna för att styra landstinget.

Vänsterpartiets distriktsstyrelse beslutade dagen efter att Ann Berglund och Marco Venegas via mail meddelat att de lämnar Vänsterparti landstingsgruppen följande:

1. Att vi skall få till stånd samtal med Marco och Ann för att få möjlighet att förstå vilka sakskäl som ligger bakom deras beslut att som vänsterpartister överge en regeringssamverkan med socialdemokraterna i landstinget, för att istället styra med den borgerliga alliansen och miljöpartiet. Målet var att lösa dessa eventuella politiska konflikter för att få Ann och Marco att besinna sig för att sedan återgå till det parti vars ideologi de säger sig dela.

2. Om detta inte skulle lyckas var det vår mening att förmå Ann och Marco att lämna sina uppdrag, uppdrag som de valts till som vänsterpartister inom vänsterpartiet via nomineringar och val. Om de är missnöjda med Vänsterpartiet så bör de lämna partiet och sina uppdrag.

3. Om det inte går att lösa så återstår endast för vår distriktsstyrelse att till partistyrelsen föreslå en uteslutning av Ann Berglund och Marco Venegas.

Samtal har förts med Ann Berglund och Marco Venegas där båda har backat i sakfrågor. De frågor som de framfört som skäl för sitt avhopp var höjning av politikerarvodet i landstinget och att de inte blivit erbjudna några uppdrag i landstinget. Marco blev exempelvis erbjuden att bli gruppledare, vilket han avböjde. När det gäller arvodesfrågan hade Vänsterpartiet beslutat sig för att rösta nej till en ev. höjning, något Marco och Ann kände till. På fredagen innan avhoppen stod det dock klart att socialdemokraterna backat i arvodesfrågan. Detta erkänner Ann och Marco.

Vi kan därför konstatera att det inte fanns några sakliga politiska skäl för avhoppen. Det som återstod är av personlig karaktär. Om viljan funnits hade vi kunnat lösa de problem som framkommit under samtalen.

De politiska konsekvenserna är omfattande. Demokratin sätts ur spel. Valresultatet visade på en majoritet för S och V. I stället får vi nu ett borgerligt styrt landsting.

Vänsterpartiet beklagar djupt det svek som utförts av två av våra medlemmar. Det finns inget stöd för deras agerande i vårt parti, tvärt om.

Som parti kan vi konstatera att detta beteende ” är lika ovanligt som dumt” men vi lägger inte hela ansvaret på Ann och Marco. Det kan nämnas att Ann Berglund som Eskilstunabo inte var nominerad från fjärde valkretsen, dvs Eskilstuna med omnejd.

Vänsterpartiet beslutade på sitt distriktsmedlemsmöte att inte låta sig nedslås. Vi kommer nu att tillsammans med socialdemokraterna föra en kraftfull offensiv oppositionspolitik – en politik med stark vänsterprägel, där vi kommer att lyfta en rad av de progressiva och framåtsyftande förslag vi gemensamt kommit överens om.

För vänsterpartiets landstingsgrupp, Peter Linnstrand, Lennart Clarstedt

För vänsterpartiets distriktsstyrelse, Lotta Johnsson Fornarve, ordförande

7 comments:

Simon Fors said...

Det som hänt i ert landsting är så förjävligt att det är svårt att finna ord för det! Namnen Ann Berglund och Marco Venegas kommer för alltid att vara behäftade med den djupaste skam. Fy fan vilket svek mot väljarna! De förtjänar allas vårt förakt.

En liknande sak har hänt oss här i Pajala kommun. En vänsterpartistisk fullmäktigeledamot har efter en del interna motsättningar deklarerat att han ämnar ingå i borgarna och sjukvårdspartiets valtekniska allians istället för med vänsterpartiet och socialdemokraterna.

Som tur är så har dock Pajala en betryggande röd majoritet s+v 22 mandat, borgarna+sjukvårdspartiet 11 mandat. Så det skulle ju krävas att 6 st ledamöter hoppar över från de röda för att ändra mjoriteten. Och det lär ju inte hända, då alla vi andra vänsterpartister och sossar i fullmäktige är stabila och pålitliga.

Men det är illa nog att en enda vänsterpartist beter sig på detta svinaktiga sätt.

Anonymous said...

jaa helt gräsligt, sluter upp i hycklarnas parad

Patrik Renfors said...

Ja det är tråkigt när så kallade Vänsterpolitiker går bakom ryggen på socialismen och feminsismen, enbart för att skapa sig "egen" makt.

Det är sånt här som gör högern starkare, tråkigt men sant. Alliansen behöver inte bedriva valrörelse nästa gång. Vi har ju "rött" folk som sköter det åt tokblå adel, med grevar såsom Waktmeister.

Anonymous said...

Vad ni snackar skit!!!!!!

Patrik Renfors said...

anonyma filuren - Det kallas inte skit utan demokrati.

Anonymous said...

att prata skit om andra kallas det för "att prata skit", demokrati är något helt annat!!!

Anonymous said...

Jääässsp!

Demokrati det är fint det, surpuppor!

/Liberal