Sunday, May 11, 2008

Thomas "JUDGE DREDD" Bodström vill ha en havererad rättsstatVi som är sjuttiotalister kommer väl ihåg serietidningen, med en futuristisk "hjälte" som hette Judge Dredd, som dessutom har personifierats av Sylvester Stallone i en Hollywoodfilm.

Judge Dredd: är en satirisk tecknad serie om en framtida polisstat där lag och ordning upprätthålls av så kallade judges – polis, domare och bödel i ett.

Serien skapades 1977 av John Wagner och Carlos Esquerra för den brittiska tidningen 2000 AD. Judge Joseph "Joe" Dredd är en av många av de judges som verkar i Megacity 1, en stad som är en självständig stat styrd av sitt justitiedepartement. Staden är en auktoritär polisstat och judges ("domare") patrullerar stadens gator och upprätthåller lag och ordning. Dessa domarpoliser har också befogenhet att döma och då avrätta brottslingar på plats.

Tidningen framför bra kritik mot hur det kan bli. Nu är även Alla-är-en terrorist-så-låt-oss-avlyssna-dem-hemligt-Bodstöm inne och tassar på den linjen i DN debatt idag.

"Låt polisen döma direkt vid de enklare brotten"
Förre justitieministern Thomas Bodström: Strafföreläggande direkt sparar arbete, tid och ger snabb reaktion från samhället. Rättsväsendet måste bli effektivare. Samtidigt har polis och kriminalvård hårda sparbeting från regeringen. I ett åtgärdspaket för att lösa ett rättsväsende i kris vill socialdemokraternas förre justieminister Thomas Bodström låta polisen utföra fler förundersökningar utan åklagare och ge poliser med särskild behörighet rätt att döma till straff direkt i enklare ärenden. Han återkommer också till kravet på att inrätta ett svenskt FBI med 200 anställda inom Rikskriminalen.

LÄS MER HÄR.BATONGLIBERALERNA I FOLKPARTIET HAR INTE ENS KOMMIT MED SÅ DUMT FÖRSLAG - SKÄPNING BODSTRÖM!

TUR ATT OPPOSITIONEN OCKSÅ HAR ALICE ÅSTRÖM I SAMMA UTSKOTT, FÖR ATT UPPRÄTTHÅLLA ORDNING BLAND JUSTITIEUTSKOTTETS MÄRKLIGA LEDAMÖTER.

Några andra som skriver om samma sak:

judge, jury and executioner

Polisstat, sprutbyte, kärlek m m

Bodström i farten och trollar igen

3 comments:

Anonymous said...

Poängen med ett strafföreläggande är att det sparar tid och resurser när en gärningsman grips på bar gärning och erkänner sitt brott. Möjligheten till strafföreläggande fråntar dig inte rätten till en rättslig prövning. Du kan när som helst vägre strafföreläggande och få hela saken prövad i domstol.
Hade Du läst på det minsta lilla innan du avfärdat det här förslaget hade du vetat det.
Men det räcker ju i allmänhet med att någon föreslår att lärare skall få bestämma i klassrummet för att vänstern skall vana för ett Hitlersamhälle, så jag är inte förvånad.

Ignorance is a blizz, mvh http://falkblick.nu/

Illwill said...

Jag ser inte riktigt hur det skulle vara ett "Hitlersamhälle", lika lite som det vore ett kommunistiskt samhälle. Jag förstår din poäng dock, jag delar din syn på kommunisterna.

Dock måste jag meddela att jag (möjligtvis för första gången i mitt liv) delvis delar åsikt med en kommunist. Bloggägaren gillar inte Ken (smeknamn min fars sambo gav Thomas Bodström, inte menat som komplimang) och det gör inte jag heller. Han fick jobbet som minister pga hans pappa och inte pga kompetens som alla som följt hans karriär vet om.

En idé om att låta svenska poliser helt plötsligt bli domare är riktigt korkat. Det skulle möjligtvis fungera i några enskilda fall men samtidigt finns det för många risker. Helt enkelt är det alldeles för mycket som kan gå fel, med allt från korruption till framtida lagändringar. Det är en viktig del i en fungerande (något så när fungerande) demokrati att vi skiljer domstol, riksdag och polis.

En bättre idé vore att låta tingsrätten (som är en politisk inkompetent instans) ta hand om endast lättare fall. Alla svårare fall kommer ändå direkt överklagas av någon part till en juridisk instans, bättre att låta tingsrätten ta hand om snatterier, rattfyllor och liknande och låta hovrätten ta hand om det som våra kära politiker sett till att vi blir berikade med i allt högre grad dagligen.

nicklas eriksson said...

Fast Patrik, jag begriper inte riktigt vad det är att oroa sig för? Polisen har ju redan möjlighet att döma till och driva in böter på plats. Specialutbildad polis som dömer och möjligheten att överklaga till en riktig domstol så blir inte jag ledsen i alla fall. Hade polisen möjliget att förverka mopederna för ungjävlarna som terroriserar vår annars så lugna gata och döma föräldrarna tllböter så hade jag gärna stött förslaget.