Tuesday, February 21, 2006

Elina Linna (v) riksdagstoppkandidat - Jag tvåa.

I helgen hade sörmlandsvänstern års- och valkonferens på Åsa folkhögskola.
Stämningen var på topp med en kamratlig stämning mellan ombuden, trots en viss ommöblering på Landstingslistorna mot förra valet. Det ser ut att bli starka listor både i norra och i den södra valkretsen.


Marco Venegas är nominerad som tvåa på den södra valsedeln efter Elina Linna, Nyköping.
I praktiken blir det en förstaplats om Elina Linna behåller sin plats i riksdagen. Det gör hon ju självklart då Elina har gjort ett kanonjobb i riksdagens socialutskott.
(Se nu till att ni röstar på Elina i valet!)
Hon har genom åren samlat på sig en stor expertis inom vårdområdet som f.d. vårdlärare och landstingsråd. Elina har också visat stort intresse vid det utomparlamentariska arbetet, engagerat sig helhjärtat lokalt, regionalt och i riksfrågor.

Valsedeln för länets norra del toppas av Peter Linnstrand, Flen.
Han jobbar annars som ombudsman i sörmland för de synskadades riksförbund.
När vänsterpartiet i helgen klubbade de nominerade kandidaterna till höstens riksdags- och landstingsval försvann tre av de nuvarande fem ledamoterna i landstingsfullmäktige på grund av missnöje med det borgerliga samarbetet.

Riksdagsledamoten Elina Linna, Nyköping fick förnyat förtroende som Vänsterpartiets förstanamn inför höstens riksdagsval.

Gissa vem som hamnade på andra plats på riksdagslistan?

Nu är sörmlandsdistriktet ett litet län utan ett utjämningsmandat, då får vi antagligen bara högst in en kandidat i riksdagen. Det är endå enormt kul att få ett så stort förtroende av sörmlandsvänsterns medlemmar att jag hamnade på andra plats.


Det har även varit ett val till en ny distriktsstyrelse.
Ny distriktsordförande blev en annan Oxelösundsvänsterpartist - Lotta Johnsson Fornarve. Hon har en lång erfarenhet och har varit med i partiet sedan slutet av sjuttiotalet, hon har bland annat suttit i ungdomsförbundets ung vänsters förbundstyrelse (då hette det KU) med Mats Einarsson på åttiotalet. Hon har bland annat innan flytten till Sörmland varit gruppledare för (v) i Linköping.

På det konstituerande ds-mötet, fick jag förnyat förtroende som vice ordförande i distriktsstyrelsen. Bra utdelning för den lilla Oxelösundföreningen alltså.

Nu till den tråkiga och återkommande delen vid årskonferenserna de två senaste åren.
Förra året bröt sig några bråkiga medlemmar ut från Vänsterpartiet och bildade Vänsterdemokraterna. Dock återskapade distriktet Vänsterpartiet med hjälp av kvarvarande medlemmar adderat med ett antal nya medlemmar. Medlemsmässigt är Gnestavänstern numera fler än vad de var när utbrytarna var med.

Nu har det hänt igen! Man kan inte bli annat än förbannad!
Utbrytare i Trosavänstern ska bilda Trosaradikalerna och rikta in sig mer på barnperspektivet i lokalpolitiken.
Vad var det motstridiga i att kunna formulera sin egen lokalpolitik innan de bröt sig ur? Det kan väl de göra i partiet också?

Distriktet eller partiet centralt har väl aldrig kommit med pekpinnar på vad de gör lokalt?
Barnperspektiv - jo visst är det barnsligt allt! En politisk sandlåda där barnen striden om vem som ska ha spaden.


Nu har distriktet fått flera olika bud om hur illa det är, men det bådar inte gott för ett fortsatt rödgrönt styre i högborgerliga Trosa. Jag anser att det är egoistiskt från Trosautbrytarna att lämna över facklan till borgarna i valet.

Vad har de skaffat för namn egentligen, det låter ju som ett färglöst tvättmedel - kanske det är ett med en svagt rosa kulör? Men jag kan säga att Trosaradikalerna inte vill ha något samarbete med vänsterdemokraterna eller gå samman med dem, det har aldrig varit något alternativ enligt en artkel med Gerty i Södermanlands Nyheter.

Allt har börjat lugna ner sig i resten av landet och våra opinionssiffror börjar peka på siffror nära förra valet 2002. Men i sörmland skjuts i sank då ständiga attacker kommer från våra egna led.
Skärpning kamrater - ena er!

Lotta fick träda in i rollen som distriktsordförande omedelbart och kommentera utbrytningen som distriktet har fått olika fakta på. Här är hon på sörmlandsradion idag.

Då det har skett på samma tidpunkt, två år i rad, kan man nästan undra om det är plan B som har satts igång. Trots att den inte finns enligt vissa.

Vänsterpartiet i Sörmland har trots bekymmer bara tappat ett tjugotal i medlemsregistret totalt.
Flertalet som har slutat i partiet har inte uppgett politiska skäl utan vi har bara likt andra partier haft svårt att organisera nya kamrater.
Många föreningar har växt till antalet de senaste åren, Oxelösund är en av de föreningarna som har blivit starkare.

Jag säger som den nya partisekreteraren Anki Ahlsten sade på årskonferensen, jag längtar till den sörmländska Vackerbyhagesamlingen i sommar. Där ska vi samla några hundratal vänsterpartister, umgås, ha roligt och lyssna till Lasse Ohlys nu återkommande sommartal.
(Jag har hört det ryktas att Lars Demian och Stefan Sundström är klara som musikartister)
Just för att att det var en lite dyster läsning om avhoppen från sörmlandsdistriktets Trosaförening, ska jag lätta upp stämningen med en lite roligare lika som bärbild.

Gissa vem som är Alfons och vem som är Reinfeldt. Det finns tydligen fler än jag som har uppmärksammat likheten med sagofigurerna Herr blå och Affe.

Jag kommenterade detta i en artikel om Junilistan och borgarna i ett inlägg November.

No comments: