Saturday, January 28, 2006

Snabba fakta om arbetslöshet och samhällsekonomi!

En reflektion samt lite hjälp till sjävtänk.
Artikeln har jag plankat från Flensvänsterns medlemstidning.

Är Vänsterpartiets förslag om 200 000 nya jobb i offentlig sektor verkligen realistiskt?



Snabbfakta för den som vill tänka själv.

  • 1990 fanns det 1,61 miljoner anställda i offentlig sektor. Idag är det 1,33 miljoner. Alltså 280 000 färre anställda. (Se diagram här ovanför)
  • Vänsterpartiets förslag skulle innebära att vi nästan - men bara nästan - kom tillbaka till samma antal anställda som vi hade 1990.
  • Vår samlade produktion (BNP/capita) uppgick 1990 till 205 000 kronor per invånare. Idag är vår samlade produktion 260 000 kronor per invånare.
  • Idag går storföretagen med rekordvinster, men istället för att investera dem i nya jobb, ökar aktieutdelningarna. Årets aktieutdelning beräknas uppgå till ofattbara 170 miljarder kronor.
  • Mellanskillnaden mellan a-kassa och riktig lön för 200 000 offentliga jobb är ungefär 17 miljarder.
  • Den borgerliga alliansen föreslår skattesänkningar på 80 miljarder de två första åren efter valet.

Kommentera gärna inläggen på min blogg - Det har varit dåligt med inlägg i debatten trots att ett hundratal besöker sidan stundvis varje dag.

3 comments:

Johan Persson said...

Bra och koncist inlägg. Det är alltså denna politik som anses vara ett koommunistiskt återtåg som ska förvandla sverige till ett nytt Sovjetunionen.

Det känns som att det kommer bli en bra valröresle, vi har argumenten på vår sida. Nu gäller det bara att lyckas föra ut dem (vilket blir svårt när media är genomborgerligt).

Patrik Renfors said...

Ja, Johan det är ett hemskt återtåg enligt de borgerliga fundamentalisterna.
Men verkligheten ser annorlunda ut.

Som Wigfors sade.
"Har vi råd att låta folk vara arbetslösa?"
Mellanskilnaden är ca: 17 miljarder mellan A-kassa och få folk i arbete, i en fungerande skola, vård och omsorg.

Med folk i arbete och en politik för full sysselsätning ökar konsumtionen och köpkraften i hela samhället. Det genererar även jobb i privata sektorn och jämnar ut konjunkturssvängningarna.


Är inte det realistiskt?

Johan Persson said...

Jag hade skrivit ett jättelångt blogginlägg som handlade om allt det här och citerade massa bra källor, däribland Wiggfors och div politiskt obundna undersökningar med bra statistik. Det inlägget hade antagligen vunnit hela valet åt oss.
Men då går strömmen i hela Uppsala och jag har naturligtvis inte sparat min artikel, ska se om jag får tid och ork att skriva om den.