Det här skriver Sörmlands Nyheters ledarsida idag. Jag blev faktiskt lite förvånad att de skriver något positivt om vänsterns förslag i en borgerlig ledare. Men det är klart! Det kanske kan ske ibland, nu när valet är avklarat.
Bra att Oxelösund vågar sig ut på nätet
I Oxelösund tänker man sända fullmäktige direkt via nätet, så att fler medborgare kan ta del av vad som sägs. Det vänsterns Patrik Renfors som kom med idén. Det är bra att man inte låter sig fångas av Jantelagens principer och lägger sådana idéer åt sidan eftersom ”ingen ändå kommer att lyssna”. Det är bra att man försöker hitta nya vägar att nå ut till medborgarna och vad gäller fullmäktiges former är nytänkande alltid välkommet. Inte bara i Oxelösund, utan i de flesta valda församlingar behövs en ständigt aktiv debatt om hur man kan nå ut till fler. Här finns en ständig demokratisk utmaning bortom partigränserna.
För den som redan är politiskt engagerad och är välbekant med hur saker går till, är inte behovet av förändring alltid uppenbart. Det invanda är bekvämt, det ovana obekvämt. Mycket känns självklart och logiskt. Men alla som bevistat diverse fullmäktigemöten vet att det endast i undantagsfall lockar särskilt många ur allmänheten. Inte heller internetsändningar från Oxelösund, Trosa, Gnesta eller Nyköping kommer att radikalt förändra detta. Det är ju lite av närradio över det hela. Men de möten där någon särskilt het fråga är aktuell kommer säkert att locka fler åhörare än de invånare som just då hade tid och möjlighet att ta sig till fullmäktigesalen. Säg att det handlar om ett äldreboendes framtid eller en förskolas vara eller inte vara – ju fler som har möjlighet att ta del av debatten desto bättre. Och fler får chansen att höra vilka politiker som säger vad, när det verkligen kommer till kritan.
Demokratin behöver nytänkandet. Vissa idéer faller platt, men andra visar sig vara ganska begåvade. I riksdagen bestämde sig talmannen Björn von Sydow för att möblera om under den gångna mandatperioden. Debattregler ändrades för att få mer stuns i ordväxlingarna och motverka att miljön blir steril och alltför formell. Det blev åtminstone lite mer fart i debatterna. En näraliggande problematik gäller fullmäktigesalarna. Några debatterar flitigt, andra inte alls. Det borde vara jobbigt att sitta som folkvald under fyra år och aldrig eller nästan aldrig yttra sig när väljarna har möjlighet att lyssna.
Snart tillträder nyvalda församlingar i kommuner och landsting. När inte människorna kommer till politiken, måste politiken göra sitt yttersta för att komma ut till människorna. Att säga att dörren alltid står öppen för den som vill något, är bara början – inte hela lösningen.
Olof Jonmyren