Thursday, September 21, 2006

Oxelösund ska gå med i Norge!

Här sitter jag skapligt upprörd samt förfärad av valresultatet i riksdagen. Jag har funderat på om jag ska skriva en motion till kommunfullmäktige som handlar om att det röda Oxelösund, ska bilda union med Norge! Då slipper vi både EU, får lite olja samt en väldigt rödgrön regering med Socialistisk Venstres partiordförande Kristin Halvorsen som finansminister.


Vi har gjort ett katastrofval, dock inte lika katastrofalt som på många håll. Oxelösundsvänstern har tappat från 15,65 % till låga 11,14 %.

Vi har inte legat under 12 procent sedan valet -94 i vår kommun. Dock har vi exakt samma proportionalitet till sossarna i kommunen som innan, vi har tappat en mandat vardera i kommunen. Men något läskigt har hänt, även Moderaterna har fått fäste i vår brukskommun. Nu har vi vänstern och sossarna i det röda laget bara ett övertag med 55 %. Här kan ni dessutom se kandidaterna.

Här kommer en liten historisk återblick över vår valstatistik under åren.

1976-1979-1982-1985-1988-1991-1994-1998-2002-2006

(8,1)(8,8)(10,3)(15,1)(20,3)(10,9)(8,2)(12,8)(15,6)11,2

Det är lite smått ironiskt att vi bor så nära Europas mest vänsterradikala regering och samtidigt har vi fått ett eget land där skatterna omgående ska sänkas med 53 miljarder enbart i år och nästan alla statliga bolag ska säljas ut! Visst ska vi respektera folkets val, men ni är grundlurade!
Tvålen Reinfeldt har fått mandat att förstöra landet och öka klyftorna i samhället och sälja ut vår egendom. (Statliga bolag som vi innan har fått ut vinst från, som direkt har gått till offentliga sektorn.) Här är nere är ett citat av Lars Ohly.

Nu är det stenhård opposition som gäller!

Valet är förlorat. Någon annan tolkning är omöjlig att göra. Högern har vunnit valet genom att föröka få folk att tro att de gått till vänster. Arbetarrörelsen har inte, i tillräckligt hög grad, lyckats avslöja högerns retorik.

De har inte behövt svara på hur försämringar för de arbetslösa och skattesänkningar för de rika ska ge fler jobb. Vi har inte förmått avslöja deras antifeministiska familjepolitik som syftar till att pressa tillbaka kvinnor till hemmet. Deras katastrofala brist på miljöpolitik har inte synats.

Vi har inte gjort en dålig valrörelse, men ett dåligt valresultat. 5,8 procent är förstås ingen bra siffra för partiet. Men partiet har genomfört en mycket bra valrörelse, har samlat oss kring ett tydligt alternativ i svensk politik som vågar vara vänster. Vi får inte glömma vilken uppförsbacke vi har haft sedan förra valet. Bilden av ett splittrat parti har etablerats i folks medvetande och periodvis har vi varit helt uträknade. Valspurten har liknat en presidentvalskampanj där politiken fått stå tillbaka för frågan om Persson eller Reinfeldt ska bli statsminister.

Vi har en hel del att fundera över, analysera och dra lärdom av. Det ska vi göra. Men ännu viktigare är att vi från idag tar på oss rollen som det ledande oppositionspartiet. Att vi bygger allianser med människor och rörelser utanför parlamenten och att vi mobiliserar protester mot den orättvisa och osolidariska politik som högern kommer att föra.

Idag är vårt engagemang och vår politiska kamp viktigare än någonsin. Vad högern helst av allt vill se är en bruten vänster. Vad de fruktar är en aktiv kraft som förmår mobilisera protester mot deras politik. Tillsammans med den feministiska rörelsen, fackföreningsrörelsen, miljörörelsen och den internationella solidaritetsrörelsen ska vi vara den kraften.

Nu drar vi igång 2010 års valrörelse och ser till att högeralliansens saga blir kort.

Lasse OhlyHär är också en smårolig och annorlunda analys från valutgången på Hagelstedts blogg.

No comments: