Monday, September 11, 2006

Alliansen för en oansvarig överbudspolitik


Jag trodde inte att debattartikeln skulle hinna in innan valet var över. Jag skickade den till tidningen SN för ett bra tag sedan. Men så vips så var den med i tidningen ändå. Läs här.

Eller så kan ni läsa den direkt på bloggen.


En rättvis fördelningspolitik är absolut nödvändig för att bygga ett ekonomiskt hållbart samhälle. I vänsterns politiska mall fördelas skatterna solidariskt från rik till fattig, frisk till sjuk och från löntagare till arbetslösa.
Rättvisa är produktiv. En bolagsdirektör eller en aktiemäklare konsumerar inte på samma sätt som merparten av LO/TCO-löntagare skulle göra om de fick mer i plånboken. Ett vårdbiträde, en vaktmästare eller en förskollärare lägger inte reallöneförhöjningen på banken eller i aktieportföljen.
En höjning av lägstalönerna genererar mer köpkraft för handel av varor och tjänster. All konsumtion stärker arbeten och tillväxt i både den offentliga och privata sektorn. En stor offensiv satsning på offentlig sektor är även närande för de privata småföretagen. Utbyggnad av den generella välfärden ger i sig en synergieffekt för hela samhället. Vi vill inte ha borgerliga värderingar med stora vida klassklyftor, en sådan politik är direkt tillväxtfientlig.

Vänsterpartiet vill inte bara förvalta de framgångar kvinno- och arbetarrörelsen har haft. Vänstern för en progressiv och nydanande politik med krav på en förstärkt arbetsrätt, en offensiv satsning på 200 000 jobb i offentlig sektor, satsningar på gröna energiomställningsjobb och vi vill även satsa kraftigt på en stärkt byggbransch med subventionerat byggande av hyresrätter. När alla siffror pekar uppåt finns det ett stort utrymme för att utveckla välfärden, skapa fler jobb och låta den offentliga sektorn vara motorn. Därför ska inte skatterna sänkas!
Moderaterna säger sig ha övergivit sin skattepolitik från förra valet. Men hur ser politiken egentligen ut? Moderaterna har redan kommit överens med de andra borgerliga partierna om att sänka inkomstskatten med 45 miljarder kronor under två år. I sitt eget budgetförslag går de vidare med ett tredje steg, där skatterna sänks med ytterligare 8 miljarder kronor till totalt 53 miljarder kronor. Men inte nog med det, de har kastat upp ännu mer ofinansierade förslag. Några andra kontraproduktiva förslag utan finansiering är trettio miljarder i sänkt fastighetsskatt, ett antal miljarder i sänkta arbetsgivaravgifter och några till miljarder i sänkt statlig skatt. Allt det här har den ”nya” moderaten Fredrik Reinfeldt nyligen föreslagit. Känns den förre ledaren Bo Lundgren igen? Det är samma gamla höger med samma dogmatiska hållning till skattesänkningar. Därtill säger de sig vilja satsa mer än vad vänstermajoriteten vill satsa på alla områden? Hur löjligt låter inte det?
Kan inte någon skicka Fredrik Reinfeldt tillbaka till matteläraren? Det är fortfarande en högerpolitik som gynnar de välbärgade, en sann och traditionell moderat politik som ämnar köra ekonomin i botten à la Bildt. Mindre skatteuttag måste väl rimligtvis innebära att klyftorna i samhället består och att makten förskjuts än mer till de rika? Mindre pengar i statens, landstingens och kommunernas kassa måste väl rimligtvis innebära indragningar och mindre reformutrymme?

Alliansen för en oansvarig överbudspolitik med social nedrustning på dagordningen? Raka motsatsen är vänsterpartiets krav på höjda kvinnolöner, förstärkt arbetsrätt, att det inte ska kosta mer att gå till tandläkaren än till läkaren, satsning på ny energi- och miljöteknik och viktigast av allt – arbete åt alla. Rättvisan kommer från vänster den 17:e september!

No comments: