Tuesday, April 15, 2008

Alliansen har havererat landstinget sörmland


Landstingsstyrelsen sade på måndagen nej till att täcka mångmiljonunderskottet för den egna hälso- och sjukvårdsnämnden. Det innebär fler besparingar utöver de redan beslutade.

Var det ska sparas blir klart först i maj, då sjukvårdens olika verksamheter lägger fram sina egna sparförslag. Hälso- och sjukvårdens underskott uppgår till 283 miljoner kronor. Samtidigt väljer de att satsa 40 miljoner på Sörmlands museum.


På måndagseftermiddagen sa landstingsstyrelsen ja till den planerade utbyggnaden. Men s och v röstade nej till bygget som kommer att kosta 40 miljoner.


Landstinget måste spara långt över 200 miljoner kr och antagligen säga upp undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Samtidigt lägger majoriteten 38 miljoner kr på att bygga ut museumet, hur många sjuksköterskor kommer få sluta ytterligare nu?


Så här säger ett pressmeddelande från oppositionen i landstinget.

Socialdemokraterna & Vänsterpartiet
Landstinget Sörmland

den 14 april 2008 | Kl. 14:13

Hälso- och sjukvården spås gå back med närmare en kvarts miljard – Då satsar den borgerliga majoriteten pengar på en utbyggnad av museet i Nyköping

På dagens landstingsstyrelsesammanträde fattade landstingets borgerliga majoritet beslut om en om- och tillbyggnad av Sörmlands museums utställningshall i Nyköping, en kostsam affär i en tid då landstinget dras med rekordstora underskott och hälso- och sjukvården går på knäna.

– Ofattbart. Moderaterna och övriga partier i den borgerliga majoriteten måste leva efter en helt annan logik än oss socialdemokrater, säger Inger Jonasson Sjödin (s) och fortsätter:

– Givetvis har vi som landstingspolitiker ett ansvar för vårt sörmländska kulturarv men för mig är det ofattbart hur man kan satsa på en utställningshall samtidigt som man tvingas lägga ner verksamheter inom hälso- och sjukvården på grund av den ekonomiska kris som landstinget befinner sig i.

Även vänsterpartiet protesterade mot förslaget, Peter Linnstrand som är partiets oppositionsråd menar att det här beslutet är bland det värsta han har varit med om.

– Av alla dumheter som borgarna i landstinget har hittat på under den här mandatperioden, och det är en del, så tar nog det här priset. Att prioritera museibyggnader framför personal och hög kvalitet inom sjukvården är enormt oansvarig. Menar Peter Linnstrand (v).

------------------------------------------------------------
Fler nyheter hittar du på:
www.v-landstinget.se/nyheter
Vänsterpartiets landstingsgrupp
Hemsida: www.v-landstinget.se
E-post: redaktionen@v-landstinget.se
Tel: 0155-24 79 77
Mobil: 076-894 79 77
No comments: