Saturday, April 19, 2008

Arbetarpartier och fack ett och samma pack?


Socialdemokratiska arbetarpartiet bildades 1889 (Agitationen och viljan att starta ett politiskt parti redan 1881 av August Palm) 1898 bildades LO. Vänsterpartiet är ju sprunget ur samma parti 1917.
Den centralistiska maktfullkomliga synen som vänsterpartiet ofta har beskyllts för, är egentligen mer gångbar i partiet till höger. Jag är en fackligt aktiv vänsterpartist och elitismen inom s kan visas tydligt där. Min egen klubb är rätt ok, men det är en stor maktkoncentration och det talas ofta om facket och partiet??? Vilket parti?


Gräsrötterna tycker oftast att vänsterpartiets ideer borde appliceras på SAP - men de röstar fortfarande av tradition på sossarna för att de är “starkare”.

Faktum är att om fler röstar på Vänstern som håller sig vid de socialistiska och feminsitiska idealen, så ändras ju styrkeförhållandena, det gäller att folk inser detta. Dock är vi samma arbetarrörelse i fack och vänsterpartier. I den senaste opinionsundersökningen fick (v) 6,7 %, det är alldeles för lite, men vi är på gång igen.

Vänstern har tagit bort den demokratiska centralismen ur partiprogrammet, men har sossarna det? Det syns märkbart att vänstern använder sig av det dialektiska tänkandet. Det för debatten vidare och då utvecklas man. Sossarna vet inte vilket vägval de ska ta nu, förut stod de och stampade och ville bara förvalta. Till en viss mån anammade de fd. oppositionens politik och sålde ut, privatiserade, konkurrensutsatte till friskolor samt annat ofog. Nu är de i opposition på grund av allt för otydligt agerande, varför inte välja borgarna när vi har haft lightversionen? (s) har redan krattat manegen, med (v) som bromskloss. Nu har den den borgerliga regeringen bara att fortsätta Blairvägen fast i snabbare takt.
Det finns många bra sossar, som kämpar flitigt och progressivt både i oppposition och regeringsställning. Men det är vädigt stapplande steg, med en märklig EU-positiv ledning som inte bryr sig om arbetsrätt m.m. när det verkligen gäller. Nu börjar det se ut som om sosseledningen ska vinna valet, genom att bli ännu mer som högern. visst kan de vinna mittväljare på den taktiken, men tjänar det till. Är det bara makten som är det viktiga och inte innehållet? I oppostion vässas vänsterretoriken, men som sagt var, hur är det med innehållet? Det finns många bra saker i kritiken också, där vi i oppositionen är väldigt överens.

Vänsterpartiet är tydliga marxister. Vänsterpartiet vill förvalta, försvara och förbättra samhället i grunden. Att säga att Moderaterna är ett tydligt alternativ för arbete och ett arbetarparti är en skymf och vansinne.

Numera är det bara vänstern som inte vill ha jämviktsarbetslöshet utan vi vill att den fulla sysselsättningens politik ska komma innan inflationsbekämpningen. Vi vill inte heller ha skyhög inflation, men någon högre inflation kan göra att vi återgår till, den politik som var innan 1990. Med 0-2 % arbetslöshet. Det är omöjligt i nuvarande system, som både sossar och högern företräder.


(Innan var det norm från v - s - c. En kraftig ideologisk förskjutning har skett.)

Som Vänsterpartister är vi ofta rädda för att försvinna i ett samarbete med (s) i en gemensam regering. Det kan finnas många bra argument som stämmer där, men vi måste vara med för att förändra i en framtida rödgrön regering.

De allmänna vänsterväljarna har ingen större koll om vi har ett nära samarbete med manglingar, som vi har haft innan med bara riksdagsplatser. Eller om vi tydligt sitter i regering. Många kamrater har varit rädda för att vi ska tappa stöd och marganalisering sker i regeringsamarbete, men vad har vi att förlora?


Vi ska vara tydliga med regeringssamarbete, men vi ska inte kompromissa innan valet med en gemensam plattform. Det är för mig som Vänsterpartist och amatörstateg självklart!


Hur många i en opinionsundersökning tror ni skulle kunna svara på vad som var skillnad mellan regering och riksdagsmajoritet? Självklart ska vi sitta i regeringen valet 2010 och besluta över Sverige ekonomi, minska klyftorna och föra landet i en tydligt rättvisare riktning åt vänster.

No comments: