Friday, March 10, 2006

Lönesänkarpolitik av Per Westerberg (m)

För ett tag sedan skrev jag och Lotta Johnsson Fornarve en debattartikel i tidningen Folket. Artikeln har nu fått ett egendomligt och undvikande svar från riksdagsledamoten Per Westerberg (m).

(Korrigerat, uppdaterat och förlängt inlägg)
Westerberg hostar upp konservativa samt moderata formuleringar som de här i citatet nedan. Han säger likt sin partiordförande Reinfeldt att Moderaterna är nya och reformerade. Det är bara ett retoriskt trick, tydligare kan det inte bli att det är samma gamla höger vi har inför oss.


"För många människor lönar det sig inte att arbeta, jämfört med att inte arbeta. Bidrags- och fattigdomsfällor hindrar människor från att växa av egen kraft och påverka sitt eget liv genom arbete och företagande."

Han skriver också att sjuka och förtidspensionerade är på tok för många. Vem tycker inte det? Dock är inte alla förtidspenioneringar av ondo. Inte de som frivilligt har infriats på företag. I statistiken finns även de avtalspensioner som har förhandlats fram på t.ex. på SSAB där personal har getts möjlighet att halvtidspensionera sig vid 61 års ålder. Skiftgående arbetsschema sliter hårt på kroppen och det är positivt att människor kan välja att sluta när de fortfarande är friska. Westerberg och borgarna har ingen egen arbetsmarknadspolitik till att förändra situationen till det bättre för arbetstagare. De bekämpar inte de knäckande arbetsmarknadsstrukturerna, de slår i stället vildsint mot de sjuka och arbetslösa. Moderaternas inställning med systematiska attacker mot arbetsrätten, de sjuka och förtidspensionerade förvärrar snarare arbetsmiljön, tryggheten och arbetssituationen för löntagarna. Han skriver:

"Under en tioårsperiod med Göran Perssons regering mellan 1995 och 2005 har 140 människor förtidspensionerats - varje dag. Närmare 600000 människor är nu förtidspensionerade och erbjuds ingen väg tillbaka till arbetslivet. Så ser verkligheten ut när en del av det ansvariga regeringsunderlaget i form av vänsterpartiet i Sörmland anklagar oppositionen för att gå till "attack" mot löntagarna (Folket 2/3)."


Westerberg skriver dessutom att uttryckssättet verkar vara inspirerat från socialdemokraternas partiexpedition och syftet är att svartmåla moderaterna som ett parti som "attackerar" folk. Det är en låg debattnivå och en felaktig beskrivning av moderat politik.
Kom ner på jorden till den otrygga verkligheten Westerberg! De kapitalistiska strukturerna med cynisk konkurrenssättning och hård marknad gör att företagen ser profiten som största syftet och de anställda som ren boskap. Att hävda att vänstern tar inspiriation från sossar och allt är förljuget i vår kritik mot borgare är löjelseväckande. Som fackligt- och politiskt aktiv ser jag som arbetare det här syndromet på nära håll, på arbetsgolvet, i samhället och bland mina vänner.

Borgare vill förenkla att byta ut arbetskraft när den blir sjuk eller arbetsskadad. Därför måste vi ha ett generellt socialförsäkringssystem värd namnet, en A-kassa med själiga ersättningsnivåer så att lönesänkningsalliansens politik inte lika lätt kan genomföras genom att pressa ner löner och villkor. Vi ska inte ha ett system liknande Usa med två eller tre jobb för att klara sig. I ett sådant systemå bränner vi ut befolkningen ännu fortare. Förtidspensioneringarna är en del av de bekymmer som blir av de omstrukturerande effektiviseringarna i personalnedskärningarna på företagen. Mindre mängd personal blir piskade att springa benen av sig för att göra samma vinst eller oftast mer vinst än innan, en sådan situation slår till syvende sist tillbaka i ansiktet på arbetstagarna och sjukdom kommer som ett brev på posten. Personalnedskärningar och dålig arbetsmiljö bränner ut personalen, den psykosociala ohälsan blir större, kroppsarbetet tyngre och stressen blir mer frekvent.

Moderat politik och en trygg arbetsmarknad är en ekvation som inte går ihop!

Du skriver om skattelättnader för de fattiga, men inget om de extremskattesänkningarna som innefattar din samhällsklass! Han säger även att moderaterna vill utöka välfärden genom att sätta välfärdens kärnuppgifter före högre bidrag och ersättningar som ska gå till människor med höga inkomster när de inte arbetar kan moderaterna höja kvaliteten i vården och ge eleverna bättre kunskaper i skolan. Totalt lägger moderaterna 25 miljarder kronor mer de kommande tre åren på välfärdens kärna än vad den regering som vänsterpartiet stödjer lyckas med. Alltså är Moderaternas väg att gå mer egenavgifter för de med lägre inkomster och en omvänd Robin Hoodpolitik för en ny omfördelning från fattig till rik.

Socialförsäkringar och A-kassa hör enligt oss vänsterpartister till kärnområdena därför satsar vi i "vänsteralliansen" ca: 80 miljarder mer än Moderaterna. Sanningen är beklämmande, men Er politik är lika höger, verklighetsfrämmande och otäck som alltid Per Westerberg!

Per säger till mig att det ska inte vara som i dag att människor hamnar i ett utanförskapets återvändsgränd. Då har han säkert lika luddiga svar på de här frågorna.

  • Vad händer om en löntagare skulle bli arbetslös genom de obligatoriska personalomstruktureringarna som finns i alla hittillsvarande samhällen?
  • Vilka har råd med vård i ett kallt och hårt avreglerat kapitalistiskt samhälle?
  • Vad händer med alla som råkar illa ut i arbetslivet och blir arbetslösa, om borgarna kommer till makten?
  • Vill löntagare verkligen ha den Moderata socialförsäkrings- och arbetsrättspolitiken, med cyniska kollektivavtalsattackerande företagare och samhällstoppar?
  • Om olyckan skulle vara framme och alliansen vinner valet, vilket skyddsnät finns i detta borgerliga samhälle då?

Glöm inte att borgaralliansen hade den dubbla arbetslösstatistiken på över 8 procent när de satt vid makten 91-94. Borgarna har även de klassperspektivet i sin politik som vänstern har! Dock står borgarna på andra sidan och hejar på större klassklyftor för större "dynamik" i samhället för de som redan har mycket.

Vänsterpartiet prioriterar full sysselsättning före inflationsmålen, Moderat politik förordar det omvända! De ska då inte säga att de värnar om oss på arbetsgolvet eller bryr sig om de som är försatta i utanförskap i samhället!

No comments: