Friday, March 17, 2006

Samma högerstrukturer och samma historiska mönster.

Moderaterna vill använda politiken till att förstärka inkomstskillnaderna. Det hävdar LO i en rapport som av moderaterna avfärdas som rappakalja. Är någon förvånad?

LO: "Moderaternas politik ökar inkomstskillnad"
I rapporten (PDF) har LO studerat effekterna av moderaternas ekonomiska politik. Resultatet är enligt LO, att de som tjänar minst får betala skattesänkningarna för höginkomsttagarna, kvinnor får betala för männen och unga och gamla får betala för gruppen 35-64 år.

Men i LO:s beräkningar skulle en LO-ansluten kvinna förlora 1.700 kronor om året. Medan en man ansluten till Saco skulle vinna 5.700 kronor. Det beror bland annat på att LO-kvinnan oftare är sjukskriven eller lever på bidrag.
Därigenom får hon inte tillgodogöra sig föreslagna skattesänkningar, eftersom de endast gäller för inkomst av arbete. Samtidigt drabbas hon bland annat av nedskärningar i ersättningsnivåer och ökade egenavgifter för vård och medicin.

Enligt LO:s beräkningar skulle en person som är arbetslös tio månader under ett år förlora 30.000 kronor och en sjukskriven skulle förlora 35.000.

Moderat politik skulle även bli den tongivande normen för samtliga borgerliga partierna, om det skulle vara så olycksaligt att de vinner valet i höst. Det har redan visat sig i retoriken hos det före detta Centerpartiet som numera ligger till höger om "Högern."

Det är viktigt att påpeka att det finns fundamentala skiljelinjer mellan alliansens politik och Vänsterpartiets solidariska politik för minskade klass- och könsskillnader.
Vänstern, sossarna och LO måste både pragmatiskt samt visionärt påtala de oegentligheter som finns i borgarnas sakpolitik. Märk väl "sakpolitik."

Det finns väsentliga skillnader i utgången för de olika regeringsalternativen. Visserligen brukar sossar titt som tätt irra iväg och gosa med de borgerligas värdegrund.
Ett exempel är friskolereformens olyckliga intåg i Sveriges politik.
Majoriteten av de Socialdemokratiska kommunpolitikerna säger sig vara mot friskolor, men samtidigt säger deras kamrater i skolverket nästan uteslutet JA till nya etableringar.
Oftast mot kommunernas vilja. Scenariot med skolpengsystemet drar massvis med resurser ur den kommunala förvaltningen, det medför att mer kommunala skolelever flyttar som en ond spiral över till "elitskolorna".

Sossar kan ganska ofta irra iväg åt höger, men jag ska vara god nog att säga det självklara.
Det kan inte bli i närheten så illa som om en borgerlig regering skulle få sätta tänderna i regeringsmakten.


  • Moderaterna har aviserat 50 miljarders skattesänkning det första året.
  • Centern har dessutom aviserat att de vill sänka skatten med 250 miljarder under två mandatperioder, ner till europasnittet. Bye, bye trygga socialförsäkringssystem i ett borgerligt sverige!
Det här är ingen ny politik från högern. Allt genom historien har förtrycket pågått i den kapitalistiska världsordningen.

Den samlade arbetarrörelsen är det enda alternativet som kan agera som ren motkraft till den kontraproduktiva borgerliga egoismen. Det är viktigt att säga att vi inte svartmålar högern!
Vi talar konkret sanning när vi beskriver hur samma gamla unkna moderata politik, gör livet surt för de studerande, arbetande, arbetslösa, sjukskrivna och i princip alla i dagens samhälle. Med en distinkt reservation för de välbeställda.

Högern har länge lurat opinionen med att de nu är mer reformerade, deras högerpolitik är dock den samma. De har förskönat sig med ett tunt lager kosmetika, men fulheten i den borgerliga politiken lyser igenom ansiktsmasken. De har bara förpackat budskapet i en mjukare retorisk agenda där de undviker att tala om högerpolitikens konsekvenser.
Badtunnor och framtidskonvent är tydligen viktigare för borgarna än innehållet i budskapet. De fyra högerpartierna sällar sig allt genom historien till samma mörkerkrafter, men idag förklädd till den borgerliga tomteskaran.

Som både fackligt- och politiskt aktiv ser jag det här syndromet med ren förskräckelse på nära håll, arbetsgolvet och ute i samhället där framför allt ungdomar är försatta i utanförskap genom arbetslöshet, eller i allra bästa fall någon form av otrygga visstidsanställningar.
Borgarna skyller på de rödgröna.
Sanningen är att vi lever i en extrem frihandelsvärld med marknaden som boss i samhället. Demokratin har alltid förvägrats inuti företagsarenan från borgerligt håll.

Makten över ägandet och produktionsmedlen infattas inte i alliansens politik. Högeralliansen borde vara nöjd för folkets fortroendedemokratis långa arm räcker oftast inte in till styrelserummen. Vi lever tyvärr bara i ett bitvis reformerat samhälle, till största delen är de kapitalistiska normerna de som styr oss.
Som arbetare ska vi inte nöja oss med småsmulor, vi kommer fortsätta kämpa för progressivitet i fördelningspolitiken och mota Borgar-Olle i grind.

Socialister och feminister! Låt oss gå ut i en gemensam kamp mot de rådande patriarkala maktstrukturerna och låt oss även förkasta den djupt orättvisa kapitalismen. Vi har kommit en bit på väg men arbetarrörelsen - och kvinnorörelsen har långt kvar till rättvisa.

Vi kan ännu göra historia, för historien om alla hittillsvarande samhällen är historien om klasskamp!
Socialismen, feminismen och den internationella solidariteten är verkligt möjlig! Så låt oss, fullt ut, vara mänskliga. Vi Förenar oss mot det strukturella förtrycket, genom att ge uttryck åt vår gemensamma solidaritet! Vi kommer att fortsätta kämpa, mot samma förtryck, samma normer, samma strukturer och samma historiska mönster.

3 comments:

Nickersson said...

Jag håller med dig om det allra mesta du skriver.

Politiken vi för måste få en tydligare jämlikhetsprägel, resultatet måste bli mätbart. Det är inte rätt att LO-kvinnor år efter år ska trampa på som längst ner i lönestegen. Olika löner pga kön är olagligt i Sverige. När ska det börja märkas?

Med kamratliga hälsningar

Nicklas Eriksson
Fastighets Avd. 2
Göteborg
http://blogg.lo.se

Patrik Renfors said...

Jag hade vissa attacker mot sossarna, men själva grundidén måste vi alla i arbetarrörelsen samlas runt. Vi måste bilda större opinion och mota bort de förtryckande högerkrafterna.

Jag håller fullkomligt med om att vi måste profilera oss bättre i hela arbetarrörelsen. Vi måste ta tillbaka dagordningen och få en rättvisare mer omfördelad politik, där kvinnor inte får ta den stora smällen som idag.

Kamratliga Hälsningar
Patrik Renfors
Metall avd.22
(innan i Onsdags avd.39)

Nickersson said...

"Jag hade vissa attacker mot sossarna"

Jag vet, därför skrev jag "det allra mesta" ;)

Allvarligt talat, jag gick inte med i partiet för att jag tycker att det gör allt rätt precis. Hade jag bara varit nöjd hade jag nog inte engagerat mig alls.

"Vi måste ta tillbaka dagordningen och få en rättvisare mer omfördelad politik, där kvinnor inte får ta den stora smällen som idag."

Yes! Det kommer vi att ha igen längre fram.

Mkh

Nicke

http://blogg.lo.se