Friday, January 05, 2007

Senarelagd nyårskrönika från vänster.


Hej kamrater -06 har varit ett händelserikt år. En del saker har gått bra, men mycket annat har gått åt helvete, såsom valet och vårt nya samhällsskick. Det gick inte riktigt som vi har tänkt oss efter valet, vare sig i riksdagen, landstinget eller kommunen. I Min kommun fick vi ett riktigt bottenrekord för vänstern, bara 11,2 %! Dock leder de röda partierna rent tekniskt. Längst ner i inlägget har jag länkat till någon eller några blogginlägg som jag har skrivit månadsvis.

I regeringsställning har vi en cynisk, kall och nyliberal högerallians. A-kassa, arbetsrätt och jobben är i djup fara. Sanningen är att kapitalister tjänar på hög arbetslöshet. Det tär i sig på rättigheter och dumpar löner.
Inte nog med det! I landstinget i Sörmland trodde vi att en röd seger var säkrad. Det ändrades över en natt till högerns fördel. Vi i distriktet har fått höra efteråt att vi borde ha insett att de avhoppade, var missnöjda med att samarbeta med sossar. De politiska konsekvenserna är omfattande. Demokratin sätts ur spel. Valresultatet visade på en majoritet för S och V. I stället får vi nu ett borgerligt styrt landsting. Nu är avhopparna tyvärr uteslutna av partistyrelsen, men det var en självklarhet att det blev så. Distriktet har gett dem chansen att ändra sig, men det har de inte gjort. Då fanns ingen annan utväg.

Motiveringen är att de gått emot de demokratiskt fattade besluten som tagits i distriktet när det gäller politiken och budgetöverenskommelser i landstinget. De har på egen hand förhandlat bakom partiets rygg.
Men någon jävla ordning ska det va´ i ett parti. Ni känner igen C H Hermanssons frustrerade konstaterande från vpk-kongressen 1969 när fraktionsstrider inom vänstern blossade som värst. Efter den senaste tidens turbulens inom vänstern i landstinget känns den gamle vänsterledarens ord högaktuella. Nu sitter vi i oppositionsrollen, med en tydlig gemensam vänsterpolitisk plattform. Just det vi fick faktiskt igenom det mesta av vår politik i förhandlingarna.

Hur blev det då i Oxelösund? Nja det blev väl rött. Dock är Socialdemokraterna oansvariga och ska regera i minoritetsställning med hoppande majoritet. Onekligen har de på senaste tiden varit väldigt smöriga mot Vänsterpartiet. Bruksorten Oxelösund gör det omöjligt för sossarna att ha för långtgående samarbete ned något annat parti än oss. De vet (s) om och vi kan vara än mer uppkäftiga, när vi ska ha igenom vår vänsterpolitik. Men trots allt gjorde de den här vansinneskovändningen i förhandlingarna. Det har medfört att vi nu inte har några vänsterpartistiska nämndordföranden som kan sätta dagordningen i arbetsutskotten. Det är en maktförlust, men det är inte bara dåligt för då kan sossarna få ta smällen när folk blir upprörda. Så sköter vi en ansvarig aktiv socialistisk samt feministisk vänsterpolitik, som en eld i baken på den ”styrande” oansvariga minoritetsmajoriteten. Det kommer att ta en tid att acklimatisera sig inför den nya rollen. Det blir nu förhandlingar om varje liten fråga. Det finns negativa sidor och positiva sidor i upplägget med minoritetsstyre. Nu kan vi som vänsterpartister vara väldigt tydliga i vår vänsterprofilering.
I mål och budgetprocessen ska vi vara märkbart uttryckliga med många egna yrkanden. Vi ska i stort sett ha ett eget budgetalternativ. Vänstern har tappat ett mandat och likaså sossarna, men genom vårt strikt valtekniska samarbete med (mp) har vi vunnit mark. Vänsterpartiet är numera vågmästare i samtliga nämnder och kommunfullmäktige. Vi sitter också i KSAU, där personalpolitiken är vägledande.
Vi som folkvalda i vänstern har delvis fått en ny roll. Jag ska göra ett försök att axla Emils mantel som gruppledare. Vi har nya folkvalda i nästan samtliga nämnder och bolag. Vi kan ha tappat en del i erfarenhet, men det kan alltid vägas upp med en ny infallsvinkel, ny glöd och en gränslös kampvilja.

PUUUÄÄÄHHH! Det ser ut som om jag har klantat mig med länkarna, ähhh jag ska fixa snart! Satan! De hamnade under det här blogginlägget av någon konstig anledning, ni får scrolla ner så länge.

I Januari handlade flera inlägg om vänsterpartiets kongress:
Arbete - Rättvisa - Demokrati
Replik från Vänsterpartiet.
Hej Kamrater, striderna är över!
Kraftsamling mot arbetslöshet och utanförskap!

I Februari var det en släng av landstingsbråket igen, krönikor om Vänsterdemokraterna och Trosaradikalerna. Borgarna fick sig några slängar, dessutom skrev jag lite om förberedelserna i valet.
En Sörmländsk vänstermedialavin
Vänsterdemokrater - Till vilken nytta?
Elina Linna (v) riksdagstoppkandidat - Jag tvåa.
Karl Marx - Står sig än idag!
Högeralliansens antifackliga förslag.


I Mars blev det media, feminism, fågelinfluensa och ytterligare högerpåhopp.
Har Anna Sjödin vaknat till liv och närmat sig Vänsterpartiet?
(Innan Crazy Horse-incidenten)
Högerkoncentrering av media - Den tredje statsmakten.
Fågelhysteri säljer lösnummer
Lönesänkarpolitik av Per Westerberg (m)
Samma högerstrukturer och samma historiska mönster.
Kravaller mot Centerns ungdomsavtal?
Sunt bondförnuft med vänsterpolitik! - Valdebatt
Nya moderaternas uråldriga högerpolitik.

I April skrev jag om Feministiskt Initiativ, skandaler och borgare.
F! lägger Karbonpapper under Vänsterpartiets feminism!
Svar till cynisk svammelmoderat!
Lik i garderoben?

Borgerliga river höjt försäkringstak.

I Maj skrevs det naturligtvis om 1 maj och arbetsmarknad.
Borgarnas skymf mot 1:a maj.

Svenskt näringsliv blundar för etnisk diskriminering!
Starkt stöd för kollektivavtalen

I Juni hade jag skrivtorka och ett litet smärre uppehåll.
I Juli och upptakten till valet är i antåg.
Rättvisa från vänster med Ohlys sommartal

I Augusti är valet mer nära
Snart dags att blada vänsterutskicket
Ett välriktat KD-slag i ansiktet för många grupper!
Nu ska vänstern gå hem och föröka sig!
Unika partiet ställer upp i kommunalvalet i Oxelösund!
Grumligt vatten i valtider!
Avslappnad Lasse Ohly i utfrågning


I september var det val.
Valdebatt - Rött mot Blått - Gott mot Ont

Hur gick valdebatten?
Alliansen för en oansvarig överbudspolitik
Oxelösund ska gå med i Norge!

Grundurade högerväljare kommer snart att inse misstaget!
Upp till kamp för socialismen och medlemmarna.
Mandatfördelning i riksdagen för våra Sörmlandspolitiker.

En högerpolitik som slår hårt och skoningslöst mot de svaga, likt en bulldozer över de forna trygghetssystemen!

I Oktober handlade inläggen mest om eftervalsdebatten och taktiken.
Pressmeddelande: Socialdemokraterna är oansvariga!
Varför inte stå enade mot högern?
Jag är så stolt över att vara vänster!

I November var det dags för bråk i Landstinget igen och lite andra inlägg.
De två v-avhopparna har nu två alternativ!
Bekämpa kaffebordsrasismen
Vik hädan Lars Leijonborg och Jan Björklund!
Vänsterpartiet beklagar kränkningen av demokratin

Arbetsrätt på undantag för pigor och drängar i hushållsnära tjänster

Håll med - eller håll käft - Av Åsa Linderborg
Riktiga blåbär med händerna i syltburken.


I December blev det lokalpolitik och feminism.
"Blått" önskemål om att tära på kommunekonomin?
Patriarkala maktstrukturer motverkar nödvändiga låglönesatsningar!
Var feminismen bara en "innegrej"?Bloggåret 2006 har varit varierat liksom mina inlägg, ibland ofta med flera inlägg per dag ibland väldigt sporadiskt. Men livet är nyckfullt. Och intresset att uppdatera är varierande. Jag har dock hunnit skriva en hel del rader.
Vi har ett skitår framför oss, den cyniska borgerliga alliansen kommer att göra det surt för arbetare, kvinnor, invandrarde, lägre tjänstemän, sjukskrivna och arbetslösa. Vi kommer få svårt att hålla en god ekonomi i den offentliga finansen i kommunerna med den nya regeringen.

Men en sak är tydlig. De rika kommer få mer i plånboken på de fattigas beskostnad!


3 comments:

Johan Persson said...

Nja, nu måste nog jag som statistiknörd hävda att vi inte alls gjorde ett "bottenrekord". Snarare ett rätt genomsnittligt rekord, historiskt sett.

Ta t ex en titt på den här grafen som visar mandatfördelningen från 1970.

Patrik Renfors said...

Jo, vi är nog lika med den statististiska nördigheten Johan.
Men jag förstår faktiskt inte grafen???

Vi hade tex. 22 % -88 och 15,7 -02 , men den där grafen visar allt under tio? Detsamma gäller sossarna de ligger runt 20 % När de alltid har legat runt 40 - 63 %?

Patrik Renfors said...

Jaha jag var för snabb. Det var ju mandat, det var ju helt ok. Oxelösund kanske ändå är den näst sista sovjetstaten. Som Moderaterna utryckte sig. Jag lånar bilden på grafen till blogginlägget och tar bort den andra.