Tuesday, August 15, 2006

Liten men värdig manifestation för Libanon


Igår var jag i världsmetropolen Flen på distriktsstyrelsemöte, då passade jag på att gå på en liten, värdig, men ack så viktig manifestation. Den var mot Israels folkrättsvidriga statsterroristiska angreppskrig och för krigens offer i Libanon. Vi var inte många som tittade på manifestationen som var anordnad av föreningen Solidaritetens hus, men det är tanken som räknas! Nu har bomberna slutat ett tag, men det är bara en tidsfråga innan det blossar upp igen.

Det här går att läsa i tidningen Eskilstunakuriren.

En samling för fred och frihet. Solidaritetens hus gav i går kväll alla Flensbor möjlighet att visa sitt engagemang på Violtorget. Ett trettiotal personer samlades i går kväll på Violtorget i Flen för att manifestera för fred i Mellanöstern. En önskan som har fått förnyad aktualitet i och med den senaste tidens oroligheter i Libanon och Israel. Manifestation skedde på initiativ av Solidaritetens hus och i Inger Hasslers tal var ståndpunkten tydlig.

- Vi kräver en rättvis fred som ska grunda sig på FN:s olika deklarationer och konventioner för internationell rätt och mänskliga rättigheter, sa hon.
Men i sitt tal riktade även Inger Hassler en känga mot dagens flyktingpolitik. Hon menade att det inte bara handlar om materiellt bistånd utan att vi även senare måste hjälpa människor att bära sina traumatiska upplevelser, sorger och förluster.
- Det minsta vi i Sverige kan göra som självständig nation och demokrati är att låta alla asylsökande från konfliktområden få stanna i Sverige och upphöra med avvisningar av dem som redan fått avslag.
En av de som valt att bege sig till Violtorget och visa sin ståndpunkt var Ann-Marie Di Zazzo, till vardags boende i Stockholm men på besök i Flen.

- Jag kom lite sent, men det är viktigt att visa att man bryr sig.
Den stillsamma manifestationen på torget ramades in av finstämd sång av Viktor Galimov som till komp av gitarr framförde tatariska och basjkiriska visor.
- Det är sånger som handlar om längtan efter den du älskar och ditt hemland, förklarade han.

No comments: