Monday, August 07, 2006

Reinfeldts våta dröm!


Den senaste i raden av jobbsajter på nätet, Jobbjakt.se, överger nu sin ursprungliga affärsidé. Starka påtryckningar från vänsterhåll är orsaken. Tanken med sajten var att låta de jobbsökande tävla om jobben genom att bjuda under varandra i lön. En affärsidé som funnits länge hos den tyska sajten med det talande namnet Jobdumping.de.

Dock är det en inte en affärsidé som är helt ny. Det är en systematisk form som allt genom historien, har tagits i anspråk av grymma kapitalister.

Botemedlet heter kollektivavtal!


Jobbjakt.se startades för ett tag sedan och fick snabbt kritik från fackligt håll för sitt system att de arbetssökande kunde konkurrera om jobben genom att bjuda under varandra i lön. Jobbjakten införde därför en minimilön på 50 kronor i timmen. Men nu tas alltså också budgivningen från de arbetssökande bort.

- Den väckte starka känslor från vänsterhåll, konstaterar Aleksandar Goga, försäljningschef för sajten.

Tur att det fortfarande finns en progressiv motkraft i samhället. Som kämpar i strid och konflikt mot orättvisa samt grovt puckade högeridéer!

7 comments:

Gunnar said...

Det är inte direkt högeridéer som ligger bakom sidan. Reinfeldt har inget med jobbjakt att göra. Såväl socialdemokrater som moderater som vänsterpartister föredrar ju att betala så litet som möjligt för en vara.

Att de just valde sig av att använda sig av en "omvänd auktion" tolkar jag som en medveten provokation för att få gratis uppmärksamhet. Det har de onekligen lyckats bra med.

Patrik Renfors said...

Lönedumpning är ett arbetsgivarknep, som högern och SAF (Svenskt Näringsliv) allt genom tiderna har använt. Inget annat kan sägas om det. Historien återupprepar sig.

Då måste arbetarrörelsen med facket i spetsen vara en aktiv motkraft.

Det är därför löivsviktigt för löntagare att det finns kollektivavtal som kan motverka underbudsprincipen.

Gunnar said...

Vilken historia är det som upprepar sig? Att arbetare får reallönetillväxt?

Reinfeldt och högern har fortfarande noll att göra med Jobbjakt.se, även om du inte verkar vilja acceptera det.

Däremot har mycket riktigt vänstern legat bakom stoppet. Med tveksamt moraliska och lagliga metoder:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=547&a=563919&previousRenderType=6

Vet inte riktigt om du stöttar Osynliga partiet, men du kallar dem ju "progressiv motkraft" och det tolkar jag som uppskattning.

Patrik Renfors said...

Jag tycker inte osynliga partiet är progressiva, snarare kontraproduktiva.
Jag stödjer fredlig facklig kamp och löntagarens rätt att solidariskt kämpa mot dumpning av löner och rättigheter.

Reallönerna höjs, med en stark vänstermotpart på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna höjer väl knappast lönerna och ger en bra arbetsmiljö för att vara snälla.

Gunnar said...

Men eftersom det faktiskt är Osynliga partiet som "stoppat" Jobbjakt måste du väl inse att ditt inlägg blir en hyllning till dem och deras "kamp"?

Arbetsgivare höjer inte löner för att vara snälla. Absolut inte. De gör det för att de måste. Vare sig det finns fack eller inte. Arbetsmiljön och lönerna har förbättrats även i länder med mycket svagare facklig inblandning.

Patrik Renfors said...

Du talat som du aldrig har varit ute i arbetslivet. Arbetsgivarna höjer bara lönen för att de måste.... Måstet består i att fackklubbar finns på företagen. Förhandlingar är kompromisser, men hade inte funnits hade företaget kört över de antällda till den allra högsta graden. Vi vill inte ha tillbaka tiden när de anställda fick stå med mössan i hand fram för storpatron. Det vill din gelikar i Alliansen.

Gunnar said...

Nej. Om vi inte hade några fack skulle arbetsgivarna ändå tvingas höja löner. Annars skulle de inte kunna behålla sin anställda. Det är ganska enkelt att inse.

Industriarbetare tjänar bättre i USA än i Sverige. Varför tror du det är så, om det nu är facken allena som ser till att arbetare får högre löner?

Jag har redan noterat att vänstermänniskor tror att Alliansen vill driva ned lönerna i botten. Men det är tämligen befängda påståenden.