Sunday, August 13, 2006

Nu ska vänstern gå hem och föröka sig!


Idag har jag varit med på en väldigt upplyftande, rolig samt mobiliserande dag på vänsterpartiets centrala valupptakt i Gnesta. Det var ett utmärkt och välformulerat sommartal av Lars Ohly. Talet angrep träffsäkert många av de orättvisor vi har i vår omvärld. Se Aktuellts inslag, där skymtar en eller annan kändis förbi. Nyhetsinslaget börjar ca:5.45 minuter in. (Konstigt att man fastnade på bild.) Här kan du se nyhetsinslaget på TV4 - Här är dessutom partiledarutfrågningen i web-tv från ekot.

Det var inte bara ett tal om att vi ska förvalta de framgångar kvinno- och arbetarrörelsen har haft. Det var ett progressivt och nydanande tal om en förstärkt arbetsrätt - En offensiv satsning på 200 000 jobb i offentlig sektor - Gröna energiomställningsjobb och tal om en kraftigt stärkt byggbransch med subventionerat byggande av hyresrätter. Tidningar och TV har även rapporterat flitigt om vänsterns syn på regeringens undfallna utrikespolitik. Därtill slog Lasse Ohly ett slag för en human samt samhällsekonomisk fångvård. Bodströmssamhället förtjänade kritiken. När alla siffror pekar uppåt finns det enligt Ohly utrymme för att utveckla välfärden, skapa fler jobb och låta den offentliga sektorn vara motorn.

Han tog även upp att den borgerliga alliansens politik är tillväxtfientlig. Ja just det, tillväxtfientlig!

En rättvis fördelningspolitik är absolut nödvändig för att bygga ett ekonomiskt hållbart samhälle. I vänsterns politiska mall fördelar skatterna solidariskt från rik till fattig, frisk till sjuk och från löntagare till arbetslösa. I högerns cyniska sverige är det ett minne blott.

En bankir, bolagsdirektör eller aktiemäklare konsumerar inte på samma sätt som merparten av LO/TCO-löntagare skulle göra om de fick mer i plånboken.

Ett vårdbiträde, en vaktmästare eller en förskolelärare lägger inte reallöneförhöjningen på banken eller i aktier som de ovan nämnda skulle kunnat ha gjort. De konsumerar istället i varor och tjänster som stärker både den offentliga och privata sektorn. Vi får in mer skatt i moms, skatt och högre del kan även få anställning i den privata industrin och handeln. Det ger i sig en synergieffekt för hela samhället. Det finns ingen tärande sektor!

Borgerliga värderingar med politik för stora vida klassklyftor är direkt tillväxtfientligt och ger i sig ännu mer klassklyftor. Den offentliga sektorn är närande och en motor för hela samhället!
Därför ska inte skatterna sänkas!

Moderater vill sänka skatten med 45 miljarder! Men inte nog med det, de har kastat upp ännu mer ofinansierade förslag. T.ex. 30 miljarder i fastighetsskatt + 7 miljarder i arbetsgivaravgifter + 5 miljarder i statlig skatt - Detta har nyligen den "nya" moderaten Reinfeldt föreslagit!

Känns den förre ledaren Bo Lundgren igen? Skattemantrat, skattemantrat, skattemantrat och åter igen Skattemantrat.


Därtill säger sig Reinfeldt och Moderaterna vilja satsa mer än vad vänstermajoriteten vill satsa på alla områden? Hör hur löjligt det låter.

Kan någon skicka Fredrik Reinfeldt tillbaka till matematikläraren?!

Mindre skatt måste väl rimligtvis innebära att klyftorna i samhället består och att makten förskjuts än mer till de rika? Mindre pengar i stens kassa måste väl innebåra indragningar och mindre reformutrymme?

Vill du ha en oansvarig överbudspolitik med social nedrustning på dagordningen? Då ska du rösta på borgarna!

Annars ska du rösta på en rättvis samt ansvarig vänstersatsning på 200 000 jobb i offentlig sektor.
Vänsterns krav är bland annat höjda kvinnolöner, förstärkt arbetsrätt, att det inte ska kosta mer att gå till tandläkaren än till läkaren, satsning på ny energi- och miljöteknik och viktigast av allt - Arbete åt alla.

Politiken höjer konsumtionsutrymmet för hela samhället inklusive den privata sektorn.


Rättvisan kommer från vänster den 17:e September!Ps. jag måste även säga att talet från Ung vänsters Ida Gabrielsson var otroligt bra! Kajsa Grytt och Lars Demian tillförde även de, en socialistisk tongång - Och då menar jag inte bara bokstavligen. Ds.

16 comments:

wege said...

Jodå du syntes allt i rutan. Fast det såg ut att inte vara jättemycket folk där.

Patrik Renfors said...

Nej Wege , men det var en stor park. Det var tydligen ca: 500 stycken deltagare enligt vår lokaltidnings Sörmlands Nyheters hemsida. Det tycker jag var helt ok.

Var du där förresten?

wege said...

Nej, jag flyttade. Såg på teve (aktuellt 21 och rapport 1930).

Patrik Renfors said...

Ok, då får jag hoppas att du har hittat en bra och trivsam lägenhet. Och att du inte har allt för många tråkiga flyttkartonger att packa upp.

wege said...

Än så länge är jag bara på mellanlandning. Flyttar vidare om två veckor till ett års internat på folkhögskola. Finns det inga arbeten inom det man är utbildad till får man komplettera, gärna då på ställe där man får kost och logi betalt.

Nickersson said...

Tjena Patrik!

Hoppas allt är bra i Oxelösund.

Tycker det är synd att såna gubbar som du flyr till Vänsterpartiet, du hade behövts i socialdemokraterna. Om arbetarna överger arbetarpartiet blir det svårt att föra arbetarpolitik. Jaja, ni är ju allierade i kampen i alla fall!

Ha det gött kamrat!

Patrik Renfors said...

Jag får säga detsamma om dig, de fackliga sossarna har fortfarande kvar lite ideologi i sitt tänkande.
Synd att inte LO-aktiva har ännu större inflytande över er politik. Nu är det sossarna som styr facket och inte tvärtom som det har varit. Jag går efter vårt partiprogram, när jag bestämmer mitt parti. Jag är inte en social demokrat som din Partiledare har uttalat sig. (august Palm skulle ha vänt sig i sin grav) Jag förespråkar Demokratisk ekonomi, demokratisk socialism och demokratisk feminism. Det gör tyvärr inte sossarna. Men våra partier står varann nära, och är de enda två partierna som kan föra fram Sverige. Och det borde vi göra gemensamt. Utan det Las-förstörande och privatiserande och friskoleivrande Miljöpartiet. Det är mycket att hoppas på men jag skulle vilja se en konstellation liknande Norge i politiken, fast på två axlar mot förtrycket från Alliansen.

Nicke Grozdanovski said...

Det ser ut att ha varit en trevlig valupptakt. Nu så här drygt en månad kvar till valet känner man en stor kampvilja och ett jävla anamma. Man vill så mycket och man vill förmedla sitt budskap för vi vet vad som händer om Herr. Reinfeldt tar över rodret. Fyra år är en lååååååååång tid. Nu kör vi järnet och skapar varma vänstervindar sista månaden.

Patrik Renfors said...

Ja, Nicke Grozdanovski, nu skapar vi ett rödare samhälle och ett alliansfrittsverige.

Nicke Grozdanovski said...

- DRÖMFABRIKEN - Strebers

Här i min vackra vapenfabrik
läggs grunden för många lik
kom och köp äkta prima vara
rent samvete, tryck på knappen bara

DOMEDAGSMASKINENS MASKINERI
ÄR SJUKA HJÄRNORS FANTASI

Jag tillverkar död i rask takt
mina missiler ger mig makt
kom och köp av mig en raket
kom och gör min plånbok fet

DOMEDAGSMASKINENS MASKINERI
ÄR SJUKA HJÄRNORS FANTASI

Patrik Renfors said...

Nicke du har en väldigt bra musiksmak, Strebers texter sammanfattar fortfarande mycket i dagspolitiken. Men en annan värld är möjlig.

Nicke Grozdanovski said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Nicke Grozdanovski said...

Jag gillar Strebers med och har de flesta av deras cd´n hemma, men jag att du håller ännu mer på de. De var en passande text nu när de blitt vapenvila i Mellanöstern och freden har fått en chans.Men så¨länge USA och andra länder exporterar vapen till dessa länder (och andra med för den delen) har freden ingen chans. Våld föder våld.

Nickersson said...

Säger bara EAK gubbar! Deras version av Ballad till minnet av en kamrat av Dan Berglund är något av det vackraste som höras kan!

Patrik Renfors said...

Det finns fler som heter Nicke som har bra musiksmak ser jag. :)

Nickersson said...

Ha, du skulle se min hårddisk! Full av bra kampmusik som drar upp en när man är nere:)